Ζητούν τα αυτονόητα οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Δέσμευση από Υπουργό Παιδείας για έναρξη διαλόγου για επίλυση εργασιακών τους ζητημάτων
Τεράστια εργασιακά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περίπου 700 εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα Κρατικά Ινστιτούτα, τα Μουσικά Σχολεία καθώς και τα Επιμορφωτικά φροντιστήρια του κράτους.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του 2013 μετά την περίοδο του κουρέματος αποκόπηκε το 40% του μισθού των εκπαιδευτικών αυτών.

Εκπρόσωποι των διάφορων Κρατικών Ινστιτούτων ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να εργάζονται υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών κάποιοι απ’ αυτούς για περισσότερα από 10 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι εργάζονται στα πρότυπα των εργαζομένων των υπόλοιπων εκπαιδευτικών του δημοσίου, δεν μοριοδοτούνται για την εργασιακή εμπειρία που αποκτούν.

Είπαν ακόμα ότι ο μισθός τους είναι εξευτελιστικός, ενώ για τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού καθώς και για όλες τις αργίες δεν πληρώνονται. Ανέφεραν επίσης ότι είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν οι ίδιοι το απαραίτητο ποσό για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και όχι το κράτος για το οποίο εργάζονται.

Εκπρόσωπος των Μουσικών Σχολείων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε μια θλιβερή θέση και διεκδικούμε δυστυχώς τα αυτονόητα».

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι «προφανώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται», ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις στους μισθούς λήφθηκαν την περίοδο που ήλθε στην Κύπρο η Τρόικα.

Ανέφερε ότι στην συζήτηση θα έπρεπε να ήταν παρόν και πολλές άλλες υπηρεσίες του κράτους για να ξεκαθαριστούν όλα τα ζητήματα. Θα έπρεπε, είπε, να ήταν παρούσες οι Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι να ξεκινήσει ένας διάλογος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για να εξεταστούν όλα τα θέματα με βάση πάντα, όπως ανέφερε, τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Δημήτρης Στρατής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.