Σοβαρές καταγγελίες έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Χαραυγή» για τις διαδικασίες προαγωγών.

Τις προσφυγές μελών της Αστυνομίας ενώπιον της Δικαιοσύνης, εισπράττουν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, όσο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, μετά την ολοκλήρωση του μπαράζ προαγωγών στο αστυνομικό Σώμα, στις οποίες φαίνεται να υπερίσχυσαν κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες με προεκλογικό άρωμα. Ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα, οι καταγγέλλοντες τις διαδικασίες προαγωγής στην Αστυνομία, θέτουν ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες προαγωγές, οι οποίες δημοσιοποιούνται κατόπιν της απαραίτητης αξιολόγησης του Συμβουλίου Κρίσεως και της τελικής απόφασης του εκάστοτε Αρχηγού της Αστυνομίας.

Συγγενικά πρόσωπα μελών της Δύναμης καταγγέλλουν στη «Χ», ότι τα οικεία τους πρόσωπα δεν περιελήφθησαν στη λίστα με τις προαγωγές στο βαθμό του λοχία παρά τη δικαστική δικαίωσή τους, πέρσι τον Μάρτιο. Με φόντο σειρά καταγγελιών που φτάνουν από ενδιαφερόμενους στο ζήτημα των προαγωγών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων ο αριθμός των Συμβουλίων Κρίσεως που έλαβαν τις αποφάσεις για το ποιοι θα προαχθούν. Ειδικότερα καλείται ο Υπουργός να δώσει διευκρινίσεις για το κατά πόσο συστάθηκαν ή όχι δύο Συμβούλια Κρίσεως αντί ένα όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, για το χειρισμό υποθέσεων προαγωγών στο Σώμα.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου καλείται να δώσει πειστικές διευκρινίσεις για την περίπτωση διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης συγκεκριμένης επαρχίας και συγκεκριμένα για το πώς κατέστη δυνατή η προαγωγή του ενώ εναντίον του εκκρεμούσε ποινική υπόθεση στην οποία τελούν ως μάρτυρες κατηγορίας υφιστάμενα προς αυτόν πρόσωπα.

Με ποια κριτήρια υπήρξαν τρεις προαγωγές σε περίοδο οκτώ μηνών, συνεργατών του κ. Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης; Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να δώσει διευκρινίσεις ως προς τις καταγγελίες περί προαγωγών τριών προσώπων από την ίδια οικογένεια, συγγενικών με άτομο του περίγυρου του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ανθρωπιστικά κριτήρια Την ίδια ώρα πέραν των διαδικαστικών ερωτημάτων, στο ζήτημα των πρόσφατων προαγωγών εγείρονται και ερωτήματα με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, αφού πληροφορίες της «Χ» αναφέρουν ότι ακυρώθηκε προαγωγή αστυφύλακα, ο οποίος απεβίωσε λόγω ασθένειας κάτι που, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στέρησε από τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του ένα σημαντικό εισόδημα.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου