Ζητούμε από ΕΕ να διεκδικήσει παρουσία Frontex στην Τουρκία για τερματισμό ροής μεταναστών προς κατεχόμενα, λέει ο Νουρής

Η Κύπρος ζητεί από την ΕΕ να διεκδικήσει από την Τουρκία παρουσία της Frontex για να ελέγχονται οι πτήσεις προς τα κατεχόμενα ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των παράτυπων μεταναστών προς τα κατεχόμενα και στη συνέχεια προς τις ελεύθερες περιοχές, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία συζητήθηκε το μεταναστευτικό, με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Νουρής είπε ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2022 δυστυχώς οι αριθμοί είναι εξαιρετικά επιβαρυντικοί», καθώς «έχουν υποβάλει αίτηση σχεδόν 5.000 άτομα που είναι οι νέο-αφιχθέντες», όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε απάντηση για παροχή βοήθειας από την Frontex προς αντιμετώπιση της ροής παράτυπων μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής, ο κ. Νουρής είπε ότι «δεν διεκδικούμε καν η Frontex να είναι παρούσα στην πράσινη γραμμή γιατί δεν είναι στους όρους εντολής της να επιτηρεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός αλλά τα εξωτερικά σύνορα».

«Την Frontex την θέλουμε να επιτηρεί τα νότια τουρκικά παράλια, κυρίως το λιμάνι της Μερσίνας και της Αττάλειας από όπου εκπορεύονται οι παράτυπες ροές αλλά και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το οποίο έχουμε διεκδικήσει την παρουσία λειτουργών της Frontex ώστε να ελέγχουν τις πτήσεις προς τα κατεχόμενα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφιχθέντων από την Αφρική μέσω Κωνσταντινούπολης, φθάνει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, εξού και το αποδεικτικό έγγραφο που στάληκε μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά με τη συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, με θέμα το μεταναστευτικό, ο κ. Νουρής είπε ότι επεξήγησε σε λεπτομέρεια την διάσταση του προβλήματος που υπάρχει και κυρίως την τελευταία επιδείνωση, όπως είπε, “που παρατηρείται στην χώρα μας με την ραγδαία αύξηση και τη συνεχή και συστηματική διέλευση από την πράσινη γραμμή μεγάλου αριθμού μεταναστών, όλων προερχομένων από την Τουρκία και στην συντριπτική τους πλειοψηφία όλων προερχομένων σχεδόν από την Υποσαχάρια Αφρική”.

Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει το Κίνημα για το γεγονός ότι έχουν γίνει και τα ανάλογα διαβήματα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε πως έχουν επίσης συζητήσει «και τις διαδικασίες που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες ακολουθούν, εστιάζοντας στα δύο μεγάλα θέματα που είναι και οι μεγάλοι μας στόχοι για περιορισμό των παράνομων μεταναστών».

Αναφερόμενος στο πρώτο μεγάλο θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτό είναι η μεγιστοποίηση των επιστροφών σε μια σειρά από χώρες, ενώ σε σχέση με το δεύτερο θέμα ανέφερε πως αυτό είναι «το θέμα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής, κάτι που για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση είναι επάναγκες να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού» των μεταναστών.

«Είναι καλά γνωστό ότι εμείς αποδίδουμε, τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στα θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, στον μεγάλο όγκο των μεταναστών αφού συνεχίζουν να καταγράφουν ακόμη το θλιβερό προνόμιο να είμαστε για πέμπτο συνεχή χρόνο η χώρα μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών κατά αναλογία πληθυσμού», υπογράμμισε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι κάτι που θέλουμε σύντομα να το περιορίσουμε», όπως συνέβη στην Ελλάδα, όπως είπε, «η οποία πέτυχε να μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές μέσα σε μια χρονιά».

«Κάτι αντίστοιχο θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει και στην δική μας χώρα για να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη με τον ενδεδειγμένο τρόπο και τον οποίο ξέρουμε, όπως για παράδειγμα πράττουμε αυτή την στιγμή με τους Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην χώρα μας και που αποτελούν μεν ένα πρόσθετο θέμα όσον αφορά την διαχείριση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη έχουμε ένα μεγάλο μεταναστευτικό βάρος αλλά υπάρχει σαφής διάκριση ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν εκδιωχθεί με την βία από την χώρα τους εξαιτίας της ρωσικής εισβολής», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «διαφορετικός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων γενικά και των οικονομικών μεταναστών» και πως «η Κύπρος είναι μια χώρα που διακρίνεται για την φιλοξενία της και οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν να βρουν αυτή την φιλοξενία στην χώρα μας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εκείνοι που έρχονται στη χώρα μας απλά και μόνο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, δυστυχώς η μικρή αυτή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτούς τους αριθμούς και όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτούς τους έχοντες πραγματικά ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοπέμπτου ευχαρίστησε τον Υπουργό για την «πολύ εκτενή ενημέρωση» που είχαν για το θέμα των μεταναστών και πρόσθεσε πως ο κ. Νουρής τους εξήγησε και τους αριθμούς και τους έδωσε και τα στοιχεία.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτεταμένα τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά τις επιστροφές τις οποίες γίνονται με τη νόμιμη διαδικασία και τις δυσκολίες να υλοποιηθούν αλλά και τους μεγάλους αριθμούς των μεταναστών, τα σημεία εισόδου και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με την διαχείριση τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιστροφές, όπως είπε, «γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτή την διαδικασία τα οποία δεν μπορεί να τα λύσει από μόνη της».

Ανέφερε ότι είναι πρόβλημα οι μεγάλοι αριθμοί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «έχουμε και την ηθική υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε σωστά στους ανθρώπους».

Αυτό, συνέχισε, είναι ένα από τα θέματα στα οποία «πρέπει να δείχνουμε την ευαισθησία μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy