Ζητούμενο η ουσιαστική αλλαγή, όχι η εναλλαγή προσώπων από ΔΗΣΥ

Του Γιάννη Κακαρή

 

Μετά από εννέα χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση μετά το 1974. Όχι όμως γενικά και αόριστα «η Κύπρος», αλλά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η αστική τάξη και το κεφάλαιο που είδαν τα πλούτη τους να πολλαπλασιάζονται.

Για αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητούν άμεσα αλλαγή της κατάστασης, η οποία τους έφερε στο απροχώρητο. Καθώς πλησιάζουμε στο 2023, η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη.

Η αλήθεια είναι πως απλά και μόνο με αλλαγή στην κυβέρνηση τα προβλήματα δεν θα λυθούν οριστικά. Μπορεί όμως να γίνει η ζωή πιο υποφερτή, με μια διακυβέρνηση που να μην είναι βουτηγμένη στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Που να μπορεί να επαναφέρει την αξιοπιστία μας διεθνώς και να ασκεί βασικές πολιτικές που να μην είναι κατάφωρα άδικες προς τα λαϊκά στρώματα, με ευαισθησίες που να καλύπτουν έστω τις βασικές σημερινές ανάγκες. Μια κυβέρνηση που να μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που να σμικρύνουν τις ανισότητες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να τοποθετείται ξεκάθαρα και να θέλει έμπρακτα τη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Βρισκόμαστε στο «και ένα» της διχοτόμησης και δεν χωρούν πειραματισμοί.

Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να βρεθεί ένας υποψήφιος που να είναι έντιμος, αξιόπιστος και να διαθέτει προοπτικές εκλεξιμότητας.

Δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινό υποψήφιο, η κοινή γνώμη ασχολείται με την κόντρα Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δυστυχώς σήμερα οι Προεδρικές κατάντησαν να είναι εκλογές προσώπων και όχι πολιτικών απόψεων. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή αλλαγής, αφού είναι σάρκα από τη σάρκα του ΔΗΣΥ, της κυβέρνησης και του κατεστημένου.

Από τη μια είναι ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Είναι κάποιος που θεωρεί ότι ο Α. Νεοφύτου έχει να προσφέρει στον τόπο κάτι καλύτερο από ό,τι η παράταξή του προσέφερε μέχρι σήμερα; Μήπως αν εκλεγεί αυτός, δεν θα προχωρήσει με τις ίδιες πολιτικές; Εξάλλου και σήμερα δεξί του χέρι είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις και ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εννιά χρόνια από διάφορα κυβερνητικά πόστα μοιραζόταν τα λάφυρα της εξουσίας. Ως ΥΠΕΞ ευθύνεται για την καταστροφική εξωτερική πολιτική και τη διαχείριση του Κυπριακού. Δεν είναι τυχαίο που δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν στο εξωτερικό ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού.

Βέβαια, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι άμοιρος ευθυνών και για τις υπόλοιπες πολιτικές της κυβέρνησης. Εξάλλου είναι και στέλεχος του ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.