Αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος

Αυξήσεις μισθών ζητούν οι διπλωμάτες και όσοι εργάζονται με το καθεστώς του επιτόπιου προσωπικού στις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό, μετά την επαναφορά από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου για να πληρώνουν και αυτοί φόρο εισοδήματος.

Μάλιστα ομάδες διπλωμάτων όπως οι λειτουργοί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ απέστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν «ένα στοιχειώδες ευπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Το θέμα της φορολόγησης του επιτόπιου προσωπικού στις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόνοια στη συνθήκη της Βιέννης.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη του επιτόπιου προσωπικού δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε στη χώρα στην οποία εδρεύουν οι αποστολές. Για τη ρύθμιση του θέματος κατατέθηκε νομοσχέδιο από το 2017, ωστόσο έμεινε παρκαρισμένο στην Επιτροπή Οικονομικών. Πρόσφατα με την αλλαγή της προεδρίας η Επιτροπή επανέφερε το θέμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και πάλι αντιδράσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κύπρος διαθέτει διπλωματικές αποστολές σε συνολικά 156 χώρες.

Οι εργαζόμενοι στις πρεσβείες δεν φέρουν ένσταση στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν να πάρουν ανάλογες προσαυξήσεις ώστε να μην επηρεαστεί το βιωτικό τους επίπεδο. Σημειώνεται πάντως ότι το νομοσχέδιο δεν θα οδηγηθεί προς ψήφιση πριν το Πάσχα, αφού η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να καλέσει εκ νέου τους ενδιαφερόμενους για να παραθέσουν τις απόψεις τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου