Ζητούν διάταγμα για πλαφόν στα σιτηρά οι αγροτικές οργανώσεις – «Δύσκολο», υποστηρίζει ο Καδής

Επιστολή στην Υπουργό Εμπορίου, ζητώντας της να εκδώσει διάταγμα για πλαφόν στις τιμές των σιτηρών, θα αποστείλουν σήμερα οι αγροτικές οργανώσεις.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Λευκωσίας, Θωμάς Θωμά, σημείωσε ότι επιβάλλεται η έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος αφού τα σιτηρά είδος πρώτης ανάγκης και βασικό συστατικό της οικονομίας.

Ο κ. Θωμά σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή του ράλι αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών που έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία, που διέπει το εύρος της διατροφικής αλυσίδας.

Πρέπει, είπε, το κύμα που έρχεται να ανακοπεί, πριν μετατραπεί σε τσουνάμι και καταστρέψει ολόκληρη την οικονομία, αφού τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις.

Πρόσθεσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν όπως οι εγκαταστάσεις της πρώην επιτροπής σιτηρών επιδιορθωθούν ώστε να διατηρούνται στρατηγικά αποθέματα στο μέλλον.

Ο κ. Θωμά τόνισε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε αποδεικνύει περίτρανα ότι το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, σε σημείο που ζώα έφτασαν στο σημείο να πεθάνουν από ασιτία. Όταν πονάει το χέρι, δεν κόβεις το χέρι, αλλά το θεραπεύεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμά.

«Επιβεβαιώθηκαν οι αντιδράσεις του αγροτικού κινήματος για την πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει την Επιτροπή Σιτηρών»

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε σήμερα, επιβεβαιώνει τις φωνές αντιδράσεις του αγροτικού κινήματος στην πρόθεση της Κυβέρνησης να κλείσει την επιτροπή σιτηρών, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, σημείωσε ότι η επιτροπή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα οργανισμό που να λειτουργεί σωστά και να διατηρεί τη σταθερότητα στον κλάδο, στον οποίο λόγω μεγέθους δε λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, αλλά δυστυχώς η ασυδοσία των εμπόρων.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τις χθεσινές αποφάσεις, σημειώνοντας όμως ότι δυστυχώς το πρόβλημα έχει παρελθόν και θα έχει και μέλλον. Πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, αφού η Κύπρος, ως νησί, δυστυχώς πρέπει να εισαγάγει μέσω θαλάσσης τις πρώτες ύλες.

Από την πλευρά του ο Τάκης Χριστοδούλου, της Νέας Αγροτικής Κίνησης, σημείωσε ότι επιβάλλεται το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει διάταγμα για πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Αν η Κυβέρνηση δεν πεισθεί για το διάταγμα για πλαφόν, το αγροτικό κίνημα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, είπε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική με την έλλειψη σιτηρών, που επηρεάζει άμεσα τη διατροφική επάρκεια του λαού.

Έκανε λόγο για χειρισμούς κατώτερους των περιστάσεων από πλευράς Κυβέρνησης, με τα αποτελέσματα να φαίνονται σήμερα με τις ελλείψεις πρώτων υλών και τις τεράστιες τιμές.

Ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε ότι οι αυξήσεις που θα επιβληθούν σε αγαθά πρώτης ανάγκης δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, τονίζοντας την ανάγκη

Υπ.Γεωργίας: «Υπάρχει επάρκεια για κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων»

Υπάρχει επάρκεια για κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων και πρώτο μέλημα είναι η σωστή κατανομή αυτών των αποθεμάτων σε όλους που επηρεάζονται, είπε ο Υπουργός Γεωργίας. Γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην Κύπρο και νέες ποσότητες σιτηρών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι οι αυξήσεις που θα επέλθουν να κατανεμηθούν σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και όχι μόνο στους κτηνοτρόφους.

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των σιτηρών, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, αφού εκείνο που το Υπουργείο Εμπορίου πρέπει να ελέγξει είναι να μην παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και όχι αν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν.

Εκείνο που πρέπει να επιτηρηθεί, είπε ο κ. Καδής είναι να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ε

ξέφρασε την ετοιμότητα του να συζητήσει με τις αγροτικές οργανώσεις άλλες λύσεις αν η εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε για την δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων μέσω των ιδιωτών εμπόρων, μετά από έκδοση διατάγματος δεν έχει αποτέλεσμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.