Σοβαρές επικρίσεις από βουλευτές για την επιστολη-γρίφο που εστάλη στον Ηροδότου

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, από τέσσερα κόμματα, επέκριναν χθες τους Δημήτρη Συλλούρη και Ζαχαρία Κουλία ότι αντί με μια λιτή επιστολή να ζητήσουν από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να στείλει στη Βουλή ονόματα και στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων όπως ήταν η επιθυμία της επιτροπής, συνέγραψαν, χωρίς να ενημερώσουν τους άλλους βουλευτές, μια μακροσκελή και δυσνόητη επιστολή προς τον κ. Ηροδότου, με συνέπειες από τη μια ο διοικητής να κωλύεται νομικά να ανταποκριθεί άμεσα και από την άλλη να χαθεί πρόσθετος χρόνος και το θέμα να κινδυνεύει να καταλήξει στις ελληνικές καλένδες.

Δικαίωμά μου να στέλνω επιστολές χωρίς να ρωτώ βουλευτές, φέρεται να είπε ο Συλλούρης.

Κατά τον Γ. Περδίκη, με τον τρόπο που γράφτηκε π επιστολή προς τον κ. Ηροδότου από τον κ. Κουλία, με τπν προσθήκη παραγράφων από τον κ. Συλλούρη, δημιουργούνται συνειρμοί Εξεγέρθησαν χθες οι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου για την πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να αποστείλει επιστολή με ήξεις αφήξεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου για το θέμα του χειρισμού της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη, χωρίς οι ίδιοι να λάβουν γνώση και κατά παράβαση των όσων είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” οι χθεσινές επικρίσεις των βουλευτών Αννίτας Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Περδίκη και Αίνου Παπαγιάννη, οι οποίοι θεωρούν ότι με τους χειρισμούς του προεδρείου αφήνονται εκτεθειμένοι τόσο οι ίδιοι όσο και τα κόμματά τους στην κοινή γνώμη, η οποία διαπιστώνει προσπάθεια συσκότισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, είχαν προηγηθεί συνεδρίας της επιτροπής με θέμα το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, λαμβάνοντας γνώση ότι ο κ. Κουλίας τον ενέπλεξε στη συγγραφή της επιστολής προς τον κ. Ηροδότου, ο πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε στην αίθουσα, διακόπτοντας τη συνεδρία, και ζήτησε από τους καλεσμένους να βγουν λίγο έξω. 0 κ. Συλλούρης ανέφερε στους βουλευτές ότι για πλήρη διαφάνεια είναι ο πρώτος που θα ζητήσει να εγγράφει θέμα για να έρθει ο διοικητής «και να κλητευτεί μάλιστα αν χρειαστεί» για να εξεταστεί το θέμα.

Σημειώνεται ότι, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απεκάλυψε πως ο Δ. Συλλούρης στην κεκλεισμένων των θυρών παρέμβασή του ξεκαθάρισε στα μέλη της Επ. Ελέγχου πως είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του προέδρου της Βουλής να στέλλει επιστολές χωρίς να παίρνει την έγκρισή τους.

“Δημιουργείται εντύπωση ότι αποστέλλουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, γιατί με την εισαγωγή κάποιων στοιχείων από την ουσία του θέματος δίδεται η ευκαιρία στον διοικητή να απαντήσει δι’ αλληλογραφίας και να μην προσέλθει στην επιτροπή καταθέτοντας και τα στοιχεία”, τόνισε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξήγησε πως στη διαβούλευση που έγινε νωρίτερα μεταξύ των μελών της επιτροπής «διεφάνη ότι δεν είχαν γνώση του περιεχομένου της επιστολής» και συμπλήρωσε πως «διαφορετικές ήταν οι αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και διαφορετικό το αποτέλεσμα που είδαμε να εκφράζεται στην επιστολή που εστάλη.

Η προχθεσινή επιστολή Κουλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ήταν εντελώς αποτρεπτική για τον διοικητή, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο αίτημα, ήτοι επακριβώς τα στοιχεία που καλείται να καταθέσει ο διοικητής, ενώ ζητούνται ενέργειες που εκ του νόμου δεν επιτρέπονται στην Κεντρική Τράπεζα να προβεί. «Η επιτροπή, στη βάση των όσων αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή σας, στην οποία εκφράζετε την ετοιμότητά σας να καταθέσετε τα εν λόγω στοιχεία εφόσον αυτά ζητηθούν από την ίδια, σας καλεί όπως παρευρεθείτε ενώπιον της σε συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, και κατόπιν συνεννόησης μαζί σας, για συζήτηση του όλου θέματος, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών αναφορικά με προκύπτοντα ζητήματα που αφορούν την ορθή διαχείριση των εν λόγω στοιχείων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ χορηγήσεις ορισμένων ΠΕΠ», σημειώνεται.

Με την προχθεσινή επιστολή Κουλία, ο διοικητής καλείται να ενημερώσει την επιτροπή «μεταξύ άλλων για την παραχώρηση δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Επιπρόσθετα, θα ήταν χρήσιμο για την εξέταση του όλου θέματος», σημειώνεται, «να ενημερώσετε την επιτροπή κατά πόσο το όλο θέμα των ΜΕΔ ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο είναι επιλήψιμο ή συνιστά οποιαδήποτε παρανομία».

Τέλος, όσον αφορά το όλο θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου καλείται να ενημερώσει την επιτροπή σε ποιες ενέργειες/έλεγχο έχει προβεί η ΚΤ, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο εποπτικό όργανο, σ’ ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα ιδρύματα προς συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικαίου της τραπεζικής εποπτείας και της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεων αναφορικά με ΜΕΔ σε ΠΕΠ.