Ζητούν μίζες και παραχωρούν τ/κ για εξοχικά αντί για κατοικίες – Νέες καταγγελίες

Φωτογραφία Αρχείου

Νέες καταγγελίες για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών, με ονόματα και αριθμούς να δίνονται στους αρμόδιους

 

Νέα στοιχεία για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών έσκασαν σαν βόμβα χθες, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, δείχνοντας για ακόμη μια φορά το πλιάτσικο που στήθηκε στις πλάτες των προσφύγων. Η Επιτροπή εξέτασε στην παρουσία του Υπ. Εσωτερικών, του Γεν. Ελεγκτή και της Νομικής Υπηρεσίας, τρόπους διαχείρισης του καταλόγου με τις τ/κ περιουσίες που κατέχουν όσοι εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για υποθέσεις που έχει ενώπιόν του και παρέδωσε στους αρμόδιους τα στοιχεία, με ονόματα, τηλέφωνα και αριθμούς ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον Ν. Κέττηρο, λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών ζήτησε €20.000 από πρόσφυγα για να της εξασφαλίσει σπίτι, εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν ζήτησε να μιλήσει με τον άνθρωπο, ο λειτουργός απάντησε ότι πρέπει τα χρήματα να δοθούν σε αυτόν. Ακολούθως, ζήτησε λίγες ημέρες να το σκεφτεί, αλλά το σπίτι δόθηκε σε άλλο πρόσωπο εντός ενός μηνός. Η καταγγελία βρίσκεται στην Επίτροπο Διοικήσεως.

Στη δεύτερη υπόθεση, αιτητής ζήτησε πριν 7 χρόνια τ/κ κατοικία σε χωριό, αλλά απορρίφθηκε και το σπίτι φαίνεται να παραχωρήθηκε ως εξοχική κατοικία στον ίδιο ή σε συγγενικό πρόσωπο του τότε επάρχου.

Σε μια άλλη περίπτωση, γυναίκα μονογονιός με δύο παιδιά εγκρίθηκε για σπίτι. Της είπαν ότι υπάρχει καλύτερο σπίτι. Όταν αποδέχτηκε, μετά από λίγο καιρό της είπαν ότι την κατοικία είναι καλύτερα να την πάρει άλλη οικογένεια που έχει περισσότερες ανάγκες. Αποδέχτηκε και ζήτησε να πάει στην πρώτη που της υπέδειξαν (για την οποία είναι εγκεκριμένη και κατέχει σχετικό έγγραφο), αλλά της είπαν ότι παραχωρήθηκε ως εξοχική κατοικία με ενοίκιο, σε άλλο πρόσωπο. Τελικά η γυναίκα φιλοξενείται από τη θεία της διότι δεν έχει πού να πάει.

Σε επαγγελματία γεωργοκτηνοτρόφο παραχωρήθηκαν για τη δουλειά του 40 δεκάρια γης για καλλιέργεια. Πρόσφατα ανακτήθηκαν πίσω τα 20 δεκάρια και παραχωρήθηκαν σε επαγγελματία ράφτη.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αλέκτορας ζήτησε κατοικία, η οποία έχει στην αυλή της ένα παραδοσιακό ελιόμηλο, ώστε να την αναδείξει ως μουσειακό χώρο. Απορρίφθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή, η οποία εισηγείται την παραχώρηση της κατοικίας για εξοχική κατοικία. Ο Ν. Κέττηρος σημείωσε ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας δεν συναίνεσε σε κάτι τέτοιο, με τον κ. Ματθαιόπουλο να απαντά ότι η περίπτωση θα εξεταστεί στη Συμβουλευτική Επιτροπή.

Πού πήγαν τα προσωπικά δεδομένα;

Εν τω μεταξύ, μερικά λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, Κυριάκος Καϊλάς, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο, με ονόματα, κάτι που σημείωσε ότι τους τσουβαλιάζει όλους και στοχοποιεί αυτούς που κατέχουν νόμιμα τ/κ περιουσίες. Διερωτήθηκε «πού πάνε τα προσωπικά μας δεδομένα;» και είπε ότι θα κινηθεί διά της νομικής οδού.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy