Ζητούν μόνο ίση μεταχείριση οι 46 που απέτυχαν στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις

Αύριο Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 και η ώρα 11:00 π.μ. οι 46 υποψήφιοι αστυνομικοί που απέτυχαν στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις πραγματοποιούν για ακόμη μια φορά εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.


Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ευρωβουλευτές, βουλευτές και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν εντονότατα, γιατί όλοι παραδέχονται ότι 46 υποψήφιοι στις αστυνομικές εξετάσεις για διορισμό στην Αστυνομία έτυχαν άνισης μεταχείρισης, σε σχέση με υποψηφίους άλλης διαδικασίας προσλήψεων στην Αστυνομία.

Αντιδρούν γιατί η κυβέρνηση προς επίλυση του όλου θέματος αποφάσισε την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ούτως ώστε να προβλέπεται ότι υποψήφιοι που στις αστυνομικές εξετάσεις πέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις, να τις κατοχυρώνουν για χρονικό διάστημα 2 ετών.


Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους, αντιδρούν έντονα γιατί η απόφαση της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα στον πυρήνα του, δηλαδή δεν αποκαθιστά τις αρνητικές συνέπειες που επήλθαν στους 46 υποψηφίους (οι οποίοι πέρασαν τις πρώτες ψυχομετρικές εξετάσεις και κόπηκαν στις δεύτερες), συνεπεία της άνισης μεταχείρισης που έχουν υποστεί.

Μάλιστα σημειώνουν ότι, η εν λόγω απόφαση της κυβερνήσεως λήφθηκε, τη στιγμή, που υπήρχαν ενώπιον της δύο γνωματεύσεις δικηγόρων, με βάση τις οποίες θεμελιώνεται ότι η Επιτροπή των Ψυχομετρικών Εξετάσεων προέβη σε αυθαίρετη διάκριση σε βάρος των εν λόγω 46 υποψηφίων της δεύτερης διαδικασίας, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας που διασφαλίζει το άρθρο 28. 1 του Συντάγματος.

Τι προτείνουν;

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν όπως εξεταστούν οι ακόλουθες δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει για επίλυση του όλου θέματος:


(1). Πρώτη πρόταση: Οι αρνητικές συνέπειες της άνισης μεταχείρισης δεν επήλθαν στους περίπου 300 υποψήφιους που πέρασαν τις ψυχομετρικές, αλλά επήλθαν μόνο στους περίπου 80 υποψήφιους που κόπηκαν στη δεύτερη εξέταση των ψυχομετρικών και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εν λόγω 46 υποψήφιοι. Γι’ αυτό, η Επιτροπή Ψυχομετρικών Εξετάσεων προς αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης που έχουν υποστεί οι εν λόγω υποψήφιοι, να υποβάλει όλους τους υποψήφιους (περίπου 80) που κόπηκαν στη δεύτερη εξέταση των ψυχομετρικών ΜΟΝΟ στο τεστ προσωπικότητας, όπως είχε κάμει σε σχέση με τους υποψήφιους της πρώτης διαδικασίας πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία, και οι οποίοι έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Στο πλαίσιο της άνω προτεινόμενης λύσης ουδείς υποψήφιος θα αδικηθεί.

(2). Δεύτερη πρόταση: Να καταργηθούν οι ψυχομετρικές εξετάσεις γνωστικών ικανοτήτων καθότι διαπιστώθηκε στην πράξη ότι είναι πλήρως αναξιόπιστες. Δεν είναι λογικό οι 46 επηρεαζόμενοι υποψήφιοι να πέρασαν με επιτυχία την πρώτη εξέταση στις ψυχομετρικές δοκιμασίες γνωστικών ικανοτήτων, καταλαμβάνοντας μάλιστα τις πρώτες θέσεις κατά σειρά επιτυχίας, και στη δεύτερη εξέταση στις εν λόγω ψυχομετρικές εξετάσεις να κόπηκαν, πράγμα που σημαίνει, ότι κάτι πάει λάθος με τις εν λόγω ψυχομετρικές εξετάσεις

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.