Εξαιτίας του χρόνου που παρήλθε από τη δημόσια διαβούλευση του νόμου το 2016 μέχρι τη διαμόρφωση του Νόμου που προωθείται σήμερα, Φιλοζωικές Οργανώσεις και το Κόμμα για τα Ζώα επεσήμαναν την ανάγκη για την πραγματοποίηση διαβούλευσης εκ νέου, όπως ανέφεραν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα εκφράστηκαν και ανησυχίες όσον αφορά το βαθμό εμπλοκής των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας. Συγκεκριμένα η κα Τούλα Πογιατζή της Κυπριακής Εταιρείας Ζώων σε σημείωμά της εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι προωθείται μια νέα χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία που δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των ζώων.

Διερωτήθηκε σε ποια άλλη περίπτωση ποινικών αδικημάτων ή αυτόφωρων εγκλημάτων δημιουργήθηκαν Επαρχιακές Επιτροπές και Παγκύπρια Συντονιστική για την επίλυσή τους.

Υπογράμμισε ότι το αδίκημα πρέπει να τιμωρείται χωρίς προειδοποίηση ή έκκληση για συμμόρφωση και ότι με τον εντοπισμό κακοποίησης ή αμέλειας φροντίδας ζώου πρέπει να επιδίδεται στον κάτοχό του εξώδικο πρόστιμο από την Αστυνομία των ζώων ή τη δημοτική και κοινοτική Αρχή.

Επεσήμανε ότι οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων υπάρχουν ήδη σε όλες τις επαρχίες από το 1994 και «δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συντονιστούν και να λειτουργήσουν προς όφελος των ζώων».

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της τροποποίησης του Νόμου ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται σημαντική αύξηση των χρηματικών ποινών που μπορούν να επιβληθούν από το Δικαστήριο.

Η χρηματική ποινή αυξάνεται από τις 1.000 λίρες στα 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης από 2.000 λίρες σε 20.000 ευρώ.

Άννα Μισιαούλη