Ζητούνται εξηγήσεις από τις Αρχές για τον μεγάλο παγιδευτή μικροπουλιών

Πώς ξεγλιστρούν περιπτώσεις οργανωμένης και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης

Εξηγήσεις από τις Αρχές ζητούν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus) και η Επιτροπή κατά της Σφαγής Πουλιών – CABS (Committee Against Bird Slaughter), μετά την ευρεία δημοσιότητα που έτυχε το ρεπορτάζ της «Χ» το Σάββατο και τη διάχυση της οποίας έτυχε βίντεο που κυκλοφόρησε η οργάνωση RSPB (Royal Society for the Protection of Birds), σχετικά με την παγίδευση πουλιών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, τόσο το ρεπορτάζ όσο και το βίντεο καταγράφουν σε δράση για 46η μέρα τον μεγαλύτερο επαγγελματία παγιδευτή στην Κύπρο. Η CABS εκτιμά ότι κατά μέσο όρο 300 πουλιά σκοτώνονται καθημερινά σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την RSPB (BirdLife Ηνωμένου Βασιλείου). Εκτιμούμε, σημειώνουν, ότι 13.800 πουλιά έχουν θανατωθεί μόνο σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή παγίδευσης, η οποία είναι γνωστή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων Αρχών για πολλά χρόνια και ποτέ δεν αντιμετωπίζεται σωστά, τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια.

Η CABS υπογραμμίζει ότι αρμόδιες Αρχές ελέγχουν σπάνια αυτή την περιοχή και κατ’ επέκταση συλλαμβάνουν σπάνια τον ιδιοκτήτη, ενώ η Υπηρεσία Θήρας αρνείται να κάνει επιδρομή στην περιοχή, ενώ το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Μ.Μ.Α.Δ. δεν είχε κάποια επιτυχημένη επιχείρηση τον τελευταίο το χρόνο, σε αυτήν την περιοχή. Ακόμη και όταν συμφωνούν να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση εκεί, συνήθως χρειάζονται εβδομάδες προγραμματισμού και τα αποτελέσματα είναι συχνά ελάχιστα. Αυτό βασικά επιτρέπει στον μεγαλύτερο παγιδευτή να συνεχίσει τη θανάτωση χιλιάδων πουλιών, χωρίς καμιά ενόχληση κατά τη διάρκεια της καλύτερης περιόδου της μετανάστευσης των πουλιών το φθινόπωρο, επισημαίνουν.

pagideftis

Από πλευράς του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εστιάζει στα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούνται για την ικανότητα των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να πατάξουν την οργανωμένη και μεγάλης κλίμακας παγίδευση πουλιών. Ταυτόχρονα εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Αρχών να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με την παράνομη παγίδευση πουλιών.

Συγκεκριμένα, γνωστό σημείο παγίδευσης στη Δημοκρατία παραμένει ενεργό παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες στις Αρχές από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημειώνει, προσθέτοντας ότι στο σημείο αυτό γίνεται παγίδευση πουλιών σε μεγάλη κλίμακα εδώ και χρόνια και ενώ καταγγέλθηκε πολλές φορές στις κυπριακές Αρχές, και αν και υπήρξαν κάποιες ενέργειες επιβολής του νόμου, αυτές φαίνεται να ήταν περιορισμένης κλίμακας και προφανώς καθόλου αποτρεπτικές.

Οι δύο οργανισμοί, όπως υπογραμμίζουν, πιέζουν τις Αρχές για ανάληψη δράσης, ενώ ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος επισημαίνει επιπρόσθετα ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τις Αρχές για συζήτηση του θέματος των μεγάλων παγιδευτών και για παρουσίαση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Άννα Μισιαούλη