Λαμβάνει δράση η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία συνήλθε χθες για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια από το διορισμό της. 

Σε χθεσινή συνεδρία η Επιτροπή καθόρισε σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Επιτροπής χωρίστηκαν σε ομάδες, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Ως πρώτη κίνηση θα ζητηθεί από όλα τα μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών, τους διοικητικούς παράγοντες των αθλητικών σωματείων, αλλά και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, να καταθέσουν όλα τους τα στοιχεία που αφορούν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον καθώς και αυτό των συγγενικών τους προσώπων, όπως καθορίζεται στο νόμο. Επίσης θα καθοριστεί ο τρόπος εργασίας. Θα εξεταστούν επίσης παράμετροι που σχετίζονται με τους τρόπους λειτουργίας της Επιτροπής.

Στο μεταξύ η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση υλικού που έχει συλλέξει από πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, σε σχέση με χειραγώγηση αγώνων. Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής θα περάσουν και οι καταγγελίες των Ισπανών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ξεκαθάρισε ότι όλα τα σωματεία θα ελέγχονται και δεν θα χαριστούν σε κανέναν, είτε είναι μικρός, είτε είναι μεγάλος. Έστειλε μάλιστα μήνυμα σε όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου καλώντας τους να μην υποτιμούν το νόμο που υπάρχει. Όπως τόνισε, θα κληθούν πρόσωπα να καταθέσουν στην Επιτροπή και όποιος δεν το πράξει, αυτόματα διαπράττει ποινικό αδίκημα. Από την πλευρά του ο τέως διαιτητής Μάριος Παναγή, σε δηλώσεις του, θέτει τον εαυτό του στην ευχέρεια της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 που ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, μόλις τον Γενάρη του 2019 είχε συσταθεί η Επιτροπή. Τον Σεπτέμβρη του 2019 παραιτήθηκαν τρία από τα μέλη, ενώ η κυβέρνηση συμπλήρωσε το κενό τους μόλις πριν μερικές μέρες.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, σχετικά με τις εξελίξεις των ερευνών στο ποδόσφαιρο, είπε πως οι εξετάσεις συνεχίζονται ώστε να διερευνηθούν και άλλες παράμετροι, καθώς διερευνώνται και άλλες υποθέσεις από την Αστυνομία στη βάση πληροφοριών και καταγγελιών που καταφθάνουν στην Αστυνομία. Σχετικά με τις έρευνες για το φάκελο των ισπανικών Αρχών, ο οποίος βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία, είπε πως και αυτή η περίπτωση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακρίσεων.

Σύσκεψη υπό τον υπουργό

Εν τω μεταξύ στην ευρεία σύσκεψη που κάλεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, θα παρευρεθούν τα πολιτικά κόμματα και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Εκεί θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες επεξεργάστηκαν από το Αθλητικό Γραφείο του κόμματος και ομάδα νομικών.

Γιάννης Κακαρής