Ζιβάνα ΛΟΕΛ: Παραµένει πρώτη εδώ και 25 χρόνια!

Ένα από τα λίγα προϊόντα που είναι τόσο στενά συνδεδεµένα µε την Κύπρο και το λαό της είναι η Ζιβάνα ΛΟΕΛ, η οποία φέτος συµπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή και διεθνή αγορά. 25 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Ζιβάνα ΛΟΕΛ έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγµα της στην ιστορία της κυπριακής ποτοποιίας. 25 χρόνια µετά, όλοι, ανεξαρτήτως γευστικών συνηθειών, ηλικίας ή φύλου ξέρουν το αυτονόητο. ∆ηλαδή, πως τραπέζι χωρίς ζιβανία δεν γίνεται!
Για την ιστορία της Ζιβάνας ΛΟΕΛ, αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια για το σήµερα και το αύριο µίλησε στη «Χαραυγή» ο Κυριάκος Χατζηττοφής, Γενικός ∆ιευθυντής της ΛΟΕΛ.

27F76D336659872F3Bb0Ad9E14C4B1A2 1 1

Το 1996 ήταν ηµεροµηνία σταθµός για τη ΛΟΕΛ αφού η χρονιά αυτή σηµατοδοτήθηκε µε την παραγωγή της πρώτης ζιβανίας της Κύπρου. Του προϊόντος που έµελλε να γίνει το σήµα κατατεθέν της ποτοποιίας µας, αλλά και της παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας και των εδεσµάτων της.

Η επιθυµία ανάδειξης της µοναδικότητας και αυθεντικότητας της ζιβανίας ως του γνήσιου κυπριακού αποστάγµατος, ήταν έντονη ανάµεσα στη διεύθυνση και στα στελέχη της εταιρείας, τα οποία οραµατίζονταν αυτό το πρωτοποριακό εγχείρηµα. ∆ιότι µόνο έτσι µπορεί να χαρακτηρισθεί το βήµα αυτό, αφού θα έπρεπε να ταράξουν τα λιµνάζοντα νερά τής µέχρι τότε αγοράς των κυπριακών ποτών.

Η παράδοση και η ιστορία που κουβαλούσε µαζί της η ζιβανία, το ταπεινό αλλά πασίγνωστο απόσταγµα της υπαίθρου µας, δυστυχώς δεν συγκινούσαν όλους όσοι αποφάσιζαν από πλευράς του επίσηµου κράτους για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και νοµιµοποίησης της παραγωγής και της εµπορίας της. Το ίδιο συνέβαινε και µε τον ιδιωτικό τοµέα. Η απαγόρευση ουσιαστικά της ζιβανίας επί Αγγλοκρατίας συνέχισε και µετά την Ανεξαρτησία, για αυτό έµεινε στο περιθώριο, σε µία ηµιπαράνοµη κατάσταση και είχε επισκιαστεί για πολλά χρόνια.

Ερεθίσµατα, όµως, υπήρχαν πάρα πολλά, όπως και γνώση. Γνώση για τα αποστάγµατα, αλλά και για το τι υπήρχε στη διεθνή αγορά σε ανάλογα προϊόντα.

Υπήρχε ταυτόχρονα και η σιγουριά του πώς θα ήθελαν στη ΛΟΕΛ αυτό το προϊόν και ποια τα χαρακτηριστικά του. Υπήρξε δηλαδή ένας «πυρετός» δοκιµών, συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Σε αυτή τη διαδικασία συµµετείχαν ακόµη και παραδοσιακοί ξακουστοί αποστάκτες (ζιβανάρηδες) από τα Κρασοχώρια της Λεµεσού. Η επερχόµενη παραγωγή είχε γίνει κτήµα πολλών ανθρώπων, φίλων της ΛΟΕΛ.

Η έλλειψη προτύπου και το σχετικά νεφελώδες νοµικό πλαίσιο σε καµιά περίπτωση δεν κλόνισαν την προσπάθεια που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Αυτό που είχε σηµασία, όπως εξάλλου συµβαίνει µε πολλά προϊόντα του είδους, ήταν να υπάρξει γεύση που να παραπέµπει στην παράδοση, διατηρώντας ταυτόχρονα µια σταθερή, εκλεκτή ποιότητα και υψηλές προδιαγραφές προϊόντος.

 

0Ed2Af4Fd12320A01Dff984927F9C898 3 1

Με µαύρο και ξυνιστέρι οι πρώτες αποστάξεις

∆ουλεύοντας µε τον πρώτο χάλκινο αποστακτήρα των 500 λίτρων γαλλικής προέλευσης που είχε ειδικά εξασφαλιστεί για τις ανάγκες των πρώτων αποστάξεων και χρησιµοποιώντας ως πρώτη ύλη τις κατ’ εξοχήν κυπριακές ποικιλίες Μαύρο και Ξυνιστέριν γίνονται οι πρώτες αποστάξεις και δοκιµές. Τα αποτελέσµατα ικανοποιούν απόλυτα και ο ενθουσιασµός είναι διάχυτος σε όλη την οµάδα.

Η Ζιβάνα ΛΟΕΛ ήταν πια πραγµατικότητα και έγραφε τη δική της ιστορία.

Με συστηµατική σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια, οι επιτυχίες διαδέχονταν η µία την άλλη, τόσο σε ό,τι αφορούσε την κυπριακή αγορά που η Ζιβάνα ΛΟΕΛ κέρδισε και έκτοτε απολαµβάνει δεσπόζουσα θέση, αλλά και σε ό,τι αφορούσε νέα µοναδικά προϊόντα που κατακτούσαν στην πορεία όχι µόνο τη δική µας αγορά, αλλά και τις αγορές του εξωτερικού. Γιατί τόσο η Ζιβάνα ΛΟΕΛ, αλλά στην πορεία και η παλαιωµένη σε δρύινα βαρέλια Ζιβάνα GOLD µε το δικό της άρωµα και χρώµα, έγραψαν και γράφουν, µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η καθεµία, τη δική τους ιστορία.

Σύγχρονος εξοπλισµός και διαδικασία παραγωγής

Τα αποστάγµατα και η όλη διαδικασία παρακολουθούνται και ελέγχονται µε σύγχρονο εξοπλισµό ποιοτικών και ποσοτικών αναλύσεων, αυτόν της Αέριας Χρωµατογραφίας. Η διαδικασία αυτή και η συστηµατική καταγραφή δεδοµένων συντείνουν στην επιτυχία του βέλτιστου αποτελέσµατος από κάθε άποψη.

Σήµερα η εταιρεία διαθέτει σχηµατισµό από 6 χάλκινους αποστακτήρες περιοδικής λειτουργίας, κατασκευασµένους από δικούς µας τεχνίτες, µεγάλης πια χωρητικότητας (5.000 λίτρων ο καθένας), γεγονός που µας παρέχει τη δυνατότητα να καλύπτουµε τις συνεχώς αυξηµένες ανάγκες παραγωγής ζιβανίας. Σηµαντικό ρόλο στη µεγάλη επιτυχία της Ζιβάνας ΛΟΕΛ διαδραµατίζει βέβαια και η εµπειρία των αποστακτών µας και των ειδικών που καθοδηγούν και ελέγχουν καθηµερινά την ποιότητα της παραγωγής. Όπως συµβαίνει σε τέτοιες απαιτητικές παραγωγές, όλα έχουν τον δικό τους ρόλο και τη δική τους σηµασία.

Θεωρούµε σηµαντικό βήµα την καθιέρωση προτύπου και την ονοµασία της ζιβανίας ως προϊόντος Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης µε τα τρία γνωστά στην Κύπρο ονόµατα Ζιβάνα ή Ζιβανία ή Τζιβανία. Το κράτος και οι εµπλεκόµενες υπηρεσίες του έχουν καθήκον, για πολλούς λόγους, να προστατεύσουν όλα όσα έχουν γίνει µέχρι σήµερα και να σταµατήσουν να κλείνουν τα µάτια στην παραγωγή και εµπορία παράνοµης ζιβανίας.

 

E8C858Ef4A28800C629B63423Abc9396 2 1

Όραµα της ΛΟΕΛ η συνεχής ικανοποίηση των αναγκών

Η επέτειος των 25 χρόνων βρίσκει την εταιρεία στην ετοιµασία ενεργοποίησης ακόµα δύο σύγχρονων αποστακτήρων. Επιδίωξή µας η παραπέρα ενίσχυση των αποθεµάτων µας έτσι που να ικανοποιούµε τις συνεχώς αυξανόµενες ανάγκες των καταναλωτών που µας εµπιστεύονται και µας αναδεικνύουν καθηµερινά ως την Πρώτη Ζιβανία της Κύπρου. Παράλληλα, είχαµε την ευκαιρία και δώσαµε στους λάτρεις της ζιβανίας δύο νέα επετειακά προϊόντα, ενδεικτικό των δυνατοτήτων µας σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα καλά δουλεµένα αποστάγµατα. Αυτό θα έχει συνέχεια.

Στόχος και φιλοδοξία µας όµως δεν είναι µόνο η ανάδειξη και προώθηση νέων προϊόντων, αλλά και η συµβολή της Ζιβάνας ΛΟΕΛ στην ενδυνάµωση της ταυτότητας της ζιβανίας και της κυπριακής ποτοποιίας ευρύτερα, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική.

25 χρόνια µετά, δίκαια θεωρούμε, ότι η οικογένεια της ΛΟΕΛ ατενίζει το µέλλον µε αισιοδοξία και κάνει σκέψεις για τα επόµενα βήµατά της.

 

 

Η ΛΟΕΛ εισέρχεται δυναµικά στην επόµενη δεκαετία

Η ΛΟΕΛ «γεννήθηκε» το 1943. Χρόνια δύσκολα λόγω και των πολιτικών και οικονοµικών συνθηκών του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Υπήρξε διαχρονικά, µέχρι τις µέρες µας, µία από τις βασικότερες οινοβιοµηχανίες του τόπου. Κατάφερε να λειτουργήσει σαν σηµαντικός αιµοδότης της κυπριακής οικονοµίας προσφέροντας διέξοδο στη διάθεση της παραγωγής εκατοµµυρίων κιλών σταφυλιού, στηρίζοντας έµπρακτα χιλιάδες οικογένειες αµπελουργών.

Στα πρώτα της χρόνια η ΛΟΕΛ καθιερώθηκε στην κυπριακή αγορά µε µια µεγάλη γκάµα οινοπνευµατωδών ποτών, κρασιών και brandies, ενώ στη διεθνή αγορά πέραν των κρασιών έγινε γνωστή για την Κουµανδαρία και τα Sherries της που είχαν βραβευτεί κατ’ επανάληψη.

Τη δεκαετία του ’80 παρουσίασε µε επιτυχία τις νέες ποικιλίες, όπως το Palomino, φτιάχνοντας µε πρωτοπόρες µεθόδους το οµώνυµο κρασί, ενώ διάφορες ποικιλίες χρησιµοποιήθηκαν για την παραγωγή των γνωστών πολυποικιλιακών κρασιών Orpheo Negro και Nectaria. Αργότερα είχε παραγάγει από τους ιδιόκτητους αµπελώνες της το καθαρόαιµο Cabernet Sauvignon LOEL. Πρώτη παρήγαγε επίσης τη δεκαετία του ’90 το κρασί στο κουτί φέρνοντας το ποιοτικό κρασί σε κάθε νοικοκυριό σε προσιτές τιµές, δηµιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό όπλο στο εξαγωγικό της εµπόριο.

Σήµερα µε τη δηµιουργία των νέων της εγκαταστάσεων η ΛΟΕΛ εισέρχεται δυναµικά στην επόµενη 10ετία µε στόχο να καταστεί µεγάλος και αξιόπιστος πρωταγωνιστής στον τοµέα της παραγωγής κρασιού και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην παραγωγή ζιβανίας, κρασιών, κουµανδαρίας και άλλων οινοπνευµατωδών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.