Ζώα δηλώθηκαν νεκρά αλλά βρέθηκαν στα κατεχόμεναΑδυναμία στην αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής ζώων, πρόβλημα με μονοπώλιο ιδιωτικής εταιρείας στη διαχείριση ζωικών αποβλήτων, ζήτημα με τις επιθεωρήσεις στα σφαγεία, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την είσπραξη των οφειλόμενων προς το κράτος εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έκθεσή της για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την οποία εξέτασε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι 43 ζώα τα οποία δηλώθηκαν ως νεκρά εντοπίστηκαν στη συνέχεια στα κατεχόμενα. «Δεν μιλούμε για θέματα προβλήματος στο μηχανογραφικό των Κτηνιατρικών, μιλούμε για το όλο σύστημα», είπε. Επεσήμανε μάλιστα ότι το σύστημα χρησιμοποιείται και για επιχορηγήσεις για ευρωπαϊκά κονδύλια, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να είναι αξιόπιστο».

Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ενημέρωσε ότι το θέμα έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης και αφορούσε τη συνεννόηση υπαλλήλου του αναδόχου που χειρίζεται ζωικά απόβλητα με τον εν λόγω κτηνοτρόφο.

Μονοπώλιο στη διαχείριση αποβλήτων

Ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μονοπώλιο στη διαχείριση ζωικών αποβλήτων βοοειδών και μικρών μηρυκαστικών, προσθέτοντας ότι από το 2006 «δεν έχουμε άλλον να σπάσει το μονοπώλιο.

Ο Χρ. Πίπης είπε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς και ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έγιναν για να ενθαρρυνθούν να δραστηριοποιηθούν άλλοι στο παρελθόν, οι οποίες δεν είχαν τελικά αποτέλεσμα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Λούης Τσαγγαρίδης, είπε ότι ετοιμάζεται ανοικτός μακροπρόθεσμος διαγωνισμός, ο οποίος θα ενθαρρύνει άλλους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν. Ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει μια προσπάθεια ανάθεσης των ελέγχων για τα σφαγεία σε ιδιωτικό διαπιστευμένο φορέα, ο οποίος θα ελέγχεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σημείωσε ωστόσο ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι σε αποδεκτά επίπεδα και δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων.

Πηγή: Χαραυγή/Αστρα