Ιδιοκτήτες κτηνοτρόφοι δήλωναν νεκρά τα ζώα τους στο Σύστημα Αναγνώρισης και Καταγραφής Αιγοπροβάτων και τα μετέφεραν ζωντανά από την επαρχία Λεμεσού στα κατεχόμενα, διά μέσου της νεκρής ζώνης. Η υπόθεση, η οποία διαδραματίστηκε κατά το έτος 2016, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε συστάσεις της ζητεί να διασφαλιστεί ότι έχουν εφαρμοστεί οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες που να μην επιτρέπουν τη δήλωση ζωντανών ζώων ως νεκρά και εισηγείται όπως ελεγχθεί δείγμα καταχωρίσεων θανάτων.

«Εμείς ως Υπηρεσία θα μελετήσουμε τις προτάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εάν εφόσον κρίνουμε ότι υπάρχουν κενά στις διαδικασίες που λαμβάνουμε τότε θα προβούμε στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης.

Κληθείς να απαντήσει εάν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, ο κ. Πίπης απάντησε αποφατικά. «Το Τμήμα μας δεν εμπλέκεται ούτε στο ελάχιστο στην όλη υπόθεση. Δεν ήταν εις γνώσιν μας η συγκεκριμένη απάτη, μέχρι που μας πληροφόρησε η Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ενημερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη». Κατά την άποψη του κ. Πίπη η συγκεκριμένη απάτη αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς εξ όσων γνωρίζει δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογη περίπτωση.

Όσον αφορά την εταιρεία (Sigan Management) που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και διαχείριση των νεκρών ζώων, ο διευθυντής της, Σόλωνας Καρασιαλής, δήλωσε στη «Χ» ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή της. «Ήταν εν αγνοία μας η ανάμειξη του πρώην υπαλλήλου της εταιρείας μας στη μεταφορά των ζώων στα κατεχόμενα και η ίδια η Αστυνομία το έχει συμπεράνει αυτό το γεγονός».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο διαπράχθηκε η απάτη αυτή, ο κ. Καρασιαλής απάντησε πως «πιθανότατα οι κτηνοτρόφοι τύπωσαν τους ίδιους αριθμούς σήμανσης δύο φορές για κάθε ζώο που μεταφερόταν. Έτσι μπορεί κάποιος επιτήδειος να λάβει την επιχορήγηση που δίνεται για ένα νεκρό ζώο και παράλληλα να το πουλήσει». Για την αποτροπή παρόμοιου συμβάντος οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τυπώνουν τους ίδιους αριθμούς σήμανσης των ζώων.

Εξάλλου θέμα υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών θέτει ο διευθυντής Χριστόδουλος Πίπης και τονίζει την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού. Υπέδειξε ότι η υποστελέχωση που παρατηρείται στο εν λόγω Τμήμα καθιστά αρκετά δύσκολη την εργασία ενώ το συγκεκριμένο συμβάν κατέδειξε και την αδυναμία επαρκούς και ολοκληρωμένης επιτήρησης των κτηνιατρικών μονάδων.

Κωστής Πιτσιλλούδης