«Ζωγραφίζω κατά των προκαταλήψεων»

Ο Σύνδεσµος Προστασίας της Ψυχικής Υγείας (ΣΠΨΥ), σε συνεργασία µε τις Μονάδες Εργασιακής Αποκατάστασης (∆ΥΨΥ-ΟΚΥπΥ), διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής και κεραµικής ατόµων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα ψυχικής υγείας κάτω από το µήνυµα «Ζωγραφίζω κατά των προκαταλήψεων».

Όπως σηµειώνει η πρόεδρος του Συνδέσµου, Εύη Αντωνιάδου Μάγου, «ευελπιστούµε ότι η έκθεση θα συµβάλει, έστω και κατά ένα µικρό τρόπο, στην καταπολέµηση του στίγµατος που υπάρχει στην κοινωνία µας, αλλά και στο να δείξουµε ότι αυτά τα άτοµα µπορούν να είναι λειτουργικά και παραγωγικά µέλη της κοινωνίας µας. Το θέµα της ψυχικής υγείας πρέπει να αντιµετωπίζεται ως αναπόσπαστο κοµµάτι του κεφαλαίου της δηµόσιας υγείας. Εξίσου σηµαντικό είναι το γεγονός ότι πρέπει να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα δικαιώµατα των ατόµων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα ψυχικής υγείας. Τα προβλήµατα του νοσοκοµείου Αθαλάσσας είναι γνωστά, έτσι δεν θα σταθώ σε αυτά, αλλά πρέπει να αναφερθώ στο αίτηµά µας να ενισχυθούν οι δοµές που προσφέρουν υπηρεσίες µέσα στην κοινότητα».

Τα εγκαίνια της µοναδικής και σηµαντικής αυτής έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Υγείας ∆ρ Πόπη Κανάρη την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ∆ήµου Στροβόλου (παλιός πυρήνας).

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη στην κοινωνία ατόµων που αντιµετωπίζουν ψυχικές προκλήσεις και περιλαµβάνει περισσότερα από 70 έργα 13 καλλιτεχνών από όλες τις πόλεις (Λευκωσία, Λεµεσό, Λάρνακα, Πάφο). Θα διαρκέσει µέχρι και τις 26 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας 9:30 – 12:30 & 16:00 – 20:00.

Σηµειώνεται ότι τα έσοδα θα δοθούν στους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνουν σύντοµους χαιρετισµούς η κα Κάλια Σοφοκλέους εκ µέρους του δηµάρχου Στροβόλου και η διευθύντρια της ∆ιεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ∆ρ Άννα Παραδεισιώτη.

Η διοργάνωση της έκθεσης έχει τη στήριξη του ∆ήµου Στροβόλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Συνδέσµου για στενότερη συνεργασία µε τις τοπικές Αρχές ώστε να ενισχυθεί η στήριξη στα άτοµα που αντιµετωπίζουν ψυχικές προκλήσεις και µάλιστα µέσα στην κοινότητα.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Ευρωπαϊκής Eβδοµάδας Ψυχικής Υγείας (22–28 Μαΐου), την οποία διοργανώνει η µεγαλύτερη πανευρωπαϊκή οργάνωση ψυχικής υγείας Mental Health Europe. Το φετινό θέµα της εβδοµάδας είναι «Ψυχικά Υγιείς Κοινότητες» και στόχος της να ενισχυθεί η κατανόηση και η γνώση για την ψυχική υγεία.

  • Ο Σύνδεσµος Προστασίας Ψυχικής Υγείας ιδρύθηκε το 1986 και είναι ένας εθελοντικός οργανισµός που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωµάτων και της ευηµερίας ατόµων µε προβλήµατα ψυχικής υγείας και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέµατα ψυχικής υγείας. Συνδράµει ενεργά σε προγράµµατα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης µε έµφαση στην επαγγελµατική κατάρτιση και την επανένταξη ατόµων µε προβλήµατα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy