Ζωή με τους Γύπες

Την επίσημη έναρξη τετραετούς προγράμματος για την προστασία των γυπών της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Το τετραετές πρόγραμμα με την ονομασία «LIFE with Vultures» (Ζωή με τους Γύπες) χρηματοδοτείται από το εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην αναχαίτιση της εξαφάνισης του γύπα από την Κύπρο και την προστασία του αντιμετωπίζοντας τις βασικές απειλές για το είδος.

Εταίροι σε αυτή την προσπάθεια εκτός από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο είναι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria και ο διεθνής ΜΚΟ Vulture Conservation Foundation.
Οι εταίροι είχαν την πρώτη τους συνάντηση στην Κύπρο και παρουσίασαν επίσης το πρόγραμμα και τις δράσεις του σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σημαντικούς για την επιτυχία του προγράμματος.

Την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκαν περιοχές σε επαρχίες Λεμεσού και Πάφου οι οποίες είναι σημαντικές για την τροφοληψία και το φώλιασμα των γυπών όπου είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε τα μεγαλεπήβολα αυτά αρπακτικά στα δικά τους απόμερα λημέρια.
Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως μια σανίδα σωτηρίας για το είδος, ενώ οι εταίροι του δηλώνουν κατενθουσιασμένοι που αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας σημειώνοντας ότι θα ενημερώνουν για τις εξελίξεις και τα νέα από το πρόγραμμα στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 ο Πτηνολογικός ξεκίνησε πρόγραμμα τακτικής καταγραφής του εναπομένοντος μικρού πληθυσμού γύπα, Gyps fulvus, στην Κύπρο, ένα είδος που στο παρελθόν ήταν αρκετά κοινό στη χώρα καθώς φώλιαζε σε γκρεμούς στην ενδοχώρα και στις ακτές σε ολόκληρο το νησί, αλλά τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κυρίως λόγω σκόπιμης χρήσης δολωμάτων με δηλητήριο, της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επακόλουθης έλλειψης τροφής, κι έτσι μέχρι το 2012 μόνο 10 γύπες έμειναν στην άγρια φύση, με τις φωλιές τους να βρίσκονται μόνο στις βραχώδεις ακτές της Ζαπάλο, στη νότια ακτή.

Οι μετρήσεις του Πτηνολογικού εκ τότε πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, μια μέρα την άνοιξη (όταν τα πουλιά φωλιάζουν) και μια μέρα προς το τέλος του φθινοπώρου (όταν τα μικρά έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά).

Μια ομάδα παρατηρητών πηγαίνει σε βασικά σημεία παρατήρησης στα νοτιοδυτικά του νησιού και όλοι οι γύπες που παρατηρούνται, καταγράφονται, με τις παρατηρήσεις να προγραμματίζονται με τρόπο που οι κινήσεις μεταξύ των σταθμών παρατήρησης να μπορούν να ανιχνεύονται.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχιση του έργου ΓΥΠΑΣ στην Κύπρο το οποίο είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2011 και τελείωσε τον Ιανουάριο 2014 στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013 και είχε ως στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού του γύπα στην Κύπρο, καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του είχε μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.
Αυτό έγινε εφικτό με την εισαγωγή πουλιών από την Κρήτη, τα οποία στεγάστηκαν σε ειδικούς κλωβούς που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του έργου, ενώ παράλληλα έγιναν και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και του κοινού ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια διάσωσής του. Τέλος, έγινε λεπτομερής καταγραφή του υφιστάμενου πληθυσμού.

Όπως σημειώνει ο Πτηνολογικός, ο πληθυσμός του Γύπα Πυρρόχρου (Gyps fulvus) στην Κύπρο μειώνεται δραματικά εδώ και 20 χρόνια. Ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960 έφθανε τουλάχιστον τα 100 άτομα, ενώ η πληθυσμιακή απογραφή του γύπα τον Μάρτιο του 2011, η οποία κάλυψε 14 τοποθεσίες στα νοτιοδυτικά του νησιού, έδειξε ότι ο συνολικός πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο που ζούσε σε άγρια κατάσταση βρισκόταν μεταξύ έξι και οκτώ πουλιών μόνο.

Σε αντίθεση με τον πληθυσμό της Κύπρου, ο πληθυσμός

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.