Ζωή στον Άρη θα ψάξει η NASA

Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στο παρελθόν στον πλανήτη Άρη θα επιδιώξει να εντοπίσει ένα νέο διαστημικό όχημα της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) το οποίο αναμένεται να φθάσει στον πλανήτη το 2020.

Ηδη, στον Άρη βρίσκεται εδώ και 2,5 χρόνια το όχημα Curiosity, το οποίο προέβη σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις όπως την ύπαρξη μεθανίου -που θα μπορούσε να έχει παραχθεί από μικρόβια ή βακτήρια ή από την αλληλεπίδραση νερού με βράχια- αλλά και ενδείξεις για ύπαρξη πυθμένα λίμνης ή ποταμού και για το ότι κάποτε στον πλανήτη επικρατούσαν περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοϊκές για μικροβιακή ζωή.

Το Curiosity, που έκανε ένα ταξίδι εννέα μηνών για να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη, τον Αύγουστο του 2012,

Η αποστολή στον Άρη με το νέο διαστημικό όχημα έχει προγραμματιστεί για το 2020. Το Mars 2020, θα είναι πιο αναπτυγμένο αλλά θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό του Curiosity και θα είναι σε θέση να ψάξει για συνθήκες που θα ευνοούσαν την ανάπτυξη ζωής, όπως το Curiosity.

Ωστόσο, το Mars 2020 θα ψάξει για ζωή κάτι που δεν μπορούσε να κάνει το Curiosity.

Αυτό θα κάνει την επιλογή ενός τόπου προσγείωσης ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι αυτό θα συνεπαγόταν την εξεύρεση ένα σημείο όπου το νερό ή ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν παρούσα στο παρελθόν. Αυτές οι μέθοδοι παρέχουν ενέργεια για τα μικρόβια.

Ζωτικής σημασίας για την αποστολή Mars 2020 θα είναι η επιλογή του τόπου προσεδάφισης δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο όπου το νερό ή ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν παρούσα στο παρελθόν. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να παρέχουν ενέργεια για τα μικρόβια.

Επανδρωμένη πτήση

Η NASA προγραμματίζει μια επανδρωμένη πτήση στην Άρη, το 2030.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προτού πραγματοποιηθεί η επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη θα προηγηθεί μια αποστολή σε έναν αστεροειδή περίπου το 2025.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μάθουμε για τον πλανήτη Άρη, τόσο καλύτερα θα κατανοήσουμε την ιστορία αλλά και το μέλλον του δικού μας πλανήτη, της Γης, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Σημειώνεται ότι για την επιβίωση των αστροναυτών στον πλανήτη Άρη θα είναι απαραίτητη μια νέα τεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι οποίοι όχι μόνο θα εκτυπώνουν αντικείμενα/εξαρτήματα ή ακόμη και ολόκληρους σταθμούς, αλλά και φαγητό.

Για πρώτη φορά πριν μερικές ημέρες οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) κατάφεραν να εκτυπώσουν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή που βρίσκεται στον Σταθμό ένα αντικείμενο με οδηγίες που έλαβαν μέσω email από τη Γη.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Zero-G 3D αν και μεγάλος σε μέγεθος προς το παρόν αναμένεται να γίνει πιο εύχρηστος και μικρότερος στο μέλλον, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό άλμα της ανθρωπότητας, όπως πχ οι υπολογιστές ή τα κινητά τηλέφωνα τα οποία στην αρχή της κατασκευής τους ήταν πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Η τεχνολογία του τρισδιάστατου εκτυπωτή θυμίζει εκείνην στη θρυλική σειρά Star Trek όπου μηχανές δημιουργούσαν οτιδήποτε χρειαζόταν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου, ακόμη και φαγητό.

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές οι οποίοι εκτυπώνουν φαγητό έχουν ήδη σχεδιαστεί και η NASA αναμένει την τελειοποίησή τους προκειμένου να σταλούν με επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Τόσο η NASA όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ετοιμάζονται να στείλουν στον ΔΔΣ ισχυρότερους τρισδιάστατους εκτυπωτές τους επόμενους μήνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy