Ζούµε καθαρά από τύχη: καλό ύπνο και Νουρικά γλυκά

Σε συνέντευξή του την περασµένη εβδοµάδα ο τέως Υπουργός Εγκατάστασης Συρµατοπλεγµάτων, Νίκος Νουρής, παραδέχτηκε ότι γνώριζε για το πρόβληµα στατικότητας των πολυκατοικιών που χτίστηκαν άρον-άρον µετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974, αλλά δεν δόθηκε στη δηµοσιότητα επειδή θα προκαλούσε ανησυχία στους κατοίκους των πολυκατοικιών!

Μαθητευόµενος του Άδωνι Γεωργιάδη ο Νίκος Νουρής. Και εξηγώ: Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του για το δυστύχημα των Τεµπών, ανέφερε αυτολεξεί για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέκρυβε την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι σιδηρόδροµοι: «Αν έλεγε ότι έχουν πρόβληµα ασφαλείας τα τρένα, δεν θα έµπαινε άνθρωπος µέσα».

Όσο σοκαριστική και κυνική είναι η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη, άλλο τόσο είναι του Νίκου Νουρή. Έκρυβαν τη µελέτη στατικότητας των προσφυγικών πολυκατοικιών, επειδή, λέει, θα προκαλούσε ανησυχία στους ενοίκους και προβλήµατα. «Η δηµοσιοποίηση της µελέτης, που λόγω κόστους ήταν ανέφικτο να υλοποιηθεί άµεσα και σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, µόνο ανησυχία στους ενοίκους και προβλήµατα θα προκαλούσε». ∆ηλαδή όλοι εµείς που ζούµε σε αυτές τις πολυκατοικίες ζούµε από καθαρή τύχη, επειδή δεν έτυχε να γίνει ένας µεγάλος σεισµός.

∆εν αρκέστηκε σε αυτό ο Νίκος Νουρής. Έβαλε πάνω από την ασφάλεια των πολιτών αυτού του κράτους νοµικίστικα προβλήµατα που… οι ίδιοι προκάλεσαν, ενώ, π.χ., δεν προκάλεσε προβλήµατα η εγκατάσταση των συρµατοπλεγµάτων που ήθελε κατά µήκος της πράσινης γραµµης.

Φαίνεται ότι το να χαϊδεύουν τα αυτιά του ακροδεξιού τους ακροατηρίου ήταν πιο σηµαντικό ενόψει των εκλογών του 2021 και του 2023 αντί οι ζωές των πολιτών που ζούσαν σε αυτές τις -σε κάποιες περιπτώσεις- ετοιμόρροπες πολυκατοικίες.

Όταν δεν µπορείς να βρεις δικαιολογίες, µπορείς να τα ρίξεις σε… πολέµους, κάντο όπως ο Νουρής. Ακολούθησε, λέει, ο πόλεµος στην Ουκρανία µε ό,τι αυτό συνεπάγεται από οικονοµικής επιβάρυνσης, ενώ κάθε χρόνο το κονδύλι που αφορούσε αυτό το σκοπό έµενε αδιάθετο ή, ακόµα χειρότερα, µειωνόταν.

Με δυο λόγια, ενόσω ήταν Υπουργός Εσωτερικών βασικά έκαμνε τάµατα! Ίσως γι’ αυτό καμιά τεκτονική πλάκα δεν κουνήθηκε από τη θέση τη ενόσω βρισκόταν στην υπουργική καρέκλα.

Εν τω µεταξύ, στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για όσα έκανε το υπουργείο του από το 2019. Μα, όλοι ξέρουµε τι έκανε το υπουργείο του για τέσσερα χρόνια. Εξήγγελλε κάθε χρόνο τους ίδιους 30 ανελκυστήρες σε προσφυγικές πολυκατοικίες! Για να έρθει να δικαιολογηθεί στη συνέντευξη ότι τελικά δεν µπήκαν γιατί έφταιαν οι κακοί πρόσφυγες που έκαναν προσθήκες. Μου θυµίζει ότι το κοσσιήνισµα πάει µέρες (στην προκειµένη χρόνια) όταν κάποιος δεν θέλει να πάει στο µύλο.

Στο τέλος της συνέντευξης δίνει και οδηγίες προς τους πρόσφυγες: «Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης που αφορούν το βάψιµο στο εσωτερικό, τη συντήρηση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και άλλες παρόµοιες εργασίες για να τερµατιστεί η επ’ αόριστον ανάληψή τους από το κράτος. Άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο σπεύσαµε να εκδώσουµε τίτλους ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά». Παραδέχεται δηλαδή ότι την ώρα που τα κτίρια χρειάζονταν ολική συντήρηση, οι ιδιοκτήτες έλαβαν τίτλους ιδιοκτησίας για να µετακυλιστεί η ευθύνη από το κράτος στους πρόσφυγες.

Παναγιώτης Πενταλιώτης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy