Ζυμώσεις ενόψει της συνεδρίας του ΣΕΥΣτην Άγκυρα ο Μπορέλ μετά την Αθήνα και τη Λευκωσία

Η συζήτηση που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΣΕΥ) για τις ευρωτουρκικές σχέσεις «δεν θα είναι το τέλος αλλά η απαρχή για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαμήνυσε από την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΥ κατόπιν ελεύθερης συζήτησης θα αποφασίσει αν και με ποιους όρους θα δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, για να διαπραγματευθεί με την Τουρκία το θέμα των συμπεριφορών της στην περιοχή έναντι των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία. Ο κ. Μπορέλ μετά τις επισκέψεις του σε Λευκωσία και Αθήνα πραγματοποιεί στις 6 και 7 Ιουλίου επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα συζητήσει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων κρατών-μελών.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής  Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο, δήλωσε ότι «το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς, εφόσον έχουμε προβλήματα, θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας, προφανώς». Τόνισε δε ότι «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι σχέσεις μας οφείλουν να αντανακλούν όλα αυτά», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων ανοικτά της Λιβύης, ο Πήτερ Στάνο παρέπεμψε στη συζήτηση της 13ης Ιουλίου, όπου θα συζητηθούν όλα τα περιστατικά. Εξήγησε δε ότι όλα τα σημεία που σχετίζονται με τη Λιβύη θα συζητηθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και στην Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε τέλος ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει απόφαση για κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που παραβιάζουν το εμπάργκο.

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και η αντιμετώπισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν από καιρό επισημάνει ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία θα οδηγούσε σε πρωτοφανή κλιμάκωση της αναθεωρητικής, όπως είπε, συμπεριφοράς της. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι δύο άνδρες είχαν εποικοδομητική συζήτηση για το συντονισμό των δράσεων των δύο χωρών αλλά και για το Κυπριακό και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από εμάς». Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 14 Ιουλίου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί την Αθήνα για επαφές με την ελληνική ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας προειδοποίησε πως «αν πραγματοποιηθούν οι έρευνες που έχει εξαγγείλει, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και επανέλαβε την επιδίωξη της Αθήνας για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του προβλήματος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Νίκη Κουλέρμου