Στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικεντρώνεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπερ Σπέχαρ, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και των δύσκολων δεδομένων που έχει ενώπιόν της για την επίτευξη του στόχου της ανανέωσης της θητείας.

Και τα δεδομένα δεν είναι άλλα παρά:

1) Η προκλητική στασιμότητα στο Κυπριακό παρά την προσπάθεια της κας Λουτ (εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ) και άρα η «ευνοϊκή» για τη θέση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές, όπως τη διατύπωσε και ο κ. Πάλμερ κατά την εδώ επίσκεψή του.

2) Δεν αξιοποιήθηκε όπως αναμενόταν από τον ΓΓ του ΟΗΕ η υποβολή της ενδιάμεσης έκθεσης (τον Απρίλιο) προς το Σ.Α. ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος που να δικαιολογεί την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ.

3) Η μη διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων να επικεντρωθούν στην αναζήτηση λύσης. Δηκτική ήταν η ίδια η κα Σπέχαρ κατά την ομιλία της στο διεθνές συνέδριο για τα 30χρονα του διαλόγου μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων.

4) Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα β/δ της Κύπρου σε σχέση με τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο και στη γραμμή αντιπαράταξης, όπως ήταν στη Δένεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα έχει τις εβδομάδες που θα προηγηθούν της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στις δύο πλευρές του νησιού, όπως έκανε και τα προηγούμενα έτη, για να συζητήσει για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2453 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Κληθείς να πει αν στις επαφές της κ. Σπέχαρ περιλαμβάνονται και συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ο κ. Σιντίκ είπε πως η αξιωματούχος των ΗΕ θα συναντηθεί με «τους ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στις δύο πλευρές». Με το ψήφισμα 2453, που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητούσε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει «μέχρι τις 10 Ιουλίου 2019 έκθεση για την εφαρμογή του εν λόγω ψηφίσματος, περιλαμβανομένων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, των προσπαθειών για τη δημιουργία μηχανισμών για απάμβλυνση των εντάσεων και αντιμετώπιση θεμάτων σε όλο το νησί και των προσπαθειών των δύο ηγετών να προετοιμάσουν τις κοινότητες για μια διευθέτηση, καθώς και για το πώς οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα για να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα και να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα γεγονότα, όπως είναι απαραίτητο».

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να μεταβεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη για την ενημέρωση και τη συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νίκη Κουλέρμου