Ζυμώσεις και αντιδράσεις για τη συνένωση δήμων

Δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις από τη μελέτη συνενώσεων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατόπιν σκληρών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Οι περιπτώσεις των συνενώσεων, που πηγάζουν μέσα από την τεχνοοικονομική μελέτη που παρουσίασε η εφημερίδα μας, δεν περιλαμβάνουν όλα τα σενάρια για τα οποία γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις γύρω από τη μεθοδολογία και την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Σε δηλώσεις της στη «Χαραυγή» η δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλλα Χατζήπαπα, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν πιο δόκιμη μια συνένωση μεταξύ Λακατάμιας, Τσερίου και όμορων κοινοτήτων (Ανθούπολη, Πάνω και Κάτω Δευτερά), σε αντίθεση με το πρώτο σενάριο της μελέτης που προβλέπει συνένωση Λακατάμιας – Τσερίου – Στροβόλου.

Σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει επαφές με τις γύρω κοινότητες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλιστούν ίσες πιθανότητες για όλους τους δήμους σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση κονδυλίων από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα των συνενώσεων αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Νοεμβρίου και μετά από την ενημέρωση που θα τύχουν στη Γ.Σ. της Ένωσης Δήμων. Επίσης εξέφρασε την επιφύλαξη σχετικά με τα δεδομένα που αξιοποιήθηκαν για τη μελέτη, καθώς, όπως είπε, προηγουμένως ο δήμος είχε περισσότερο χρέος αλλά και διαφορετικό αριθμό υπαλλήλων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σχολιάζοντας τη μελέτη επανέλαβε ότι θέση του είναι όπως δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός Δήμος Λευκωσίας με τη συμπερίληψη και του Στροβόλου, αποκλείοντας το σενάριο συνένωσης με τη Λακατάμια και το Τσέρι.

Επίσης διερωτήθηκε ποια κοινά μπορεί να έχει μια περιοχή του Στροβόλου όπως η λεωφόρος Κένεντι, μαζί με το Τσέρι. Ακόμα, συμφώνησε με την πρόταση της δημάρχου Λακατάμιας για συνένωση των όμορων κοινοτήτων με τη Λακατάμια και το Τσέρι.

Σταθεροί στη δημιουργία ξεχωριστού δήμου

Συντεταγμένα οι κοινότητες της ανατολικής Λευκωσίας ζητούν συνένωση και δημιουργία ενός κοινού δήμου με το Δάλι, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Πρόκειται για τις κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Λυμπιών, Αλάμπρας και Ποταμιάς, ενώ αναμένεται η απόφαση της Αγ. Βαρβάρας για τη δημιουργία κοινού δήμου με το Δάλι. Επομένως δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για δημιουργία ενός δήμου μεταξύ Λατσιών, Γερίου και Δαλιού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, οι κάτοικοι της περιοχής ανέρχονταν στις 20 χιλιάδες, με τις προβλέψεις για το 2021 να ανέρχονται στις 35 χιλιάδες. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος αντιμετώπισε το αίτημα ως δικαιολογημένο.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Πέρα Χωρίου, Γιαννάκης Γεωργίου, είναι επιτακτική ανάγκη συνένωσης των εν λόγω περιοχών, καθώς αποτελούν μέρος του ίδιου αναπτυξιακού σχεδίου.

Επεσήμανε ότι κατά την άποψή του η συνένωση αυτή θα έπρεπε να γίνει πριν χρόνια, αφού θα βοηθήσει τις κοινότητες να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς. «Η ανάπτυξη θα είναι και πιο γρήγορη και πιο σίγουρη», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιδαλίου, Λεόντιο Καλλένο, είναι ξεκάθαρο πως η περιοχή ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια και τις αρχές (πληθυσμιακά κριτήρια και ο κοινός αναπτυξιακός και πολεοδομικός σχεδιασμός) που έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών για τη βιωσιμότητα των δήμων.

Καταιγιστικός ο Δήμος Γεροσκήπου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου Γεροσκήπου μετά από μια πρώτη ανάγνωση της τεχνοοικονομικής μελέτης, υποδεικνύοντας ότι δεν λήφθηκαν υπόψη όλα τα κριτήρια που η ίδια η μελέτη θεωρεί ως βασικά για τον προσδιορισμό των συνενώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο δήμος σημειώνει ότι «η μελέτη προκαλεί ερωτηματικά με την τυπολατρική εμμονή της σε αριθμούς (ενίοτε λανθασμένους), δείκτες και ποσοστά και την απουσία της διαδικασίας με την οποία θα επιτευχθεί το ζητούμενο μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, που είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών».

Επίσης, αναφέρει ότι «η μελέτη προκαλεί απορία με τη στάση της απέναντι στο Δήμο Γεροσκήπου, καθώς χρησιμοποιεί αρκετά λανθασμένα στοιχεία, αξιολογεί διάφορους δείκτες κατά το δοκούν, υποβαθμίζει ή αποσιωπά θετικά πορίσματα, αλλά και υπερτονίζει αυτά τα οποία θεωρεί αρνητικά μέσω άστοχων σχολίων». Ωστόσο προκρίνει το σενάριο Β, στο οποίο προβλέπεται η συνένωσή του με όμορες κοινότητες.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy