«Δίνουμε ραντεβού με την ιστορία της πατρίδας μας»

ΓΙΩΡΓΟΣ Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στο λαό μας δεν πάει και δεν αξίζει η μιζέρια, πόσω μάλλον στο ΑΚΕΛ και την Αριστερά

Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

Μετά από πολύχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, δήμαρχος – ο Γιώργος Τ. Γεωργίου διεκδικεί βουλευτική έδρα στη Λεμεσό με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Η απόφαση συλλογική, όπως συμβαίνει πάντοτε στο κόμμα των Κύπριων εργαζομένων. Ο ίδιος θεωρεί φυσιολογική συνέχεια τη νέα έπαλξη αγώνα, αναφέρεται στα χρόνια της θητείας του στα Πολεμίδια, στη σχέση που έχει δημιουργήσει με την τοπική κοινωνία, αλλά και στο παρόν και μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά από μια πετυχημένη θητεία στη θέση του δημάρχου Πολεμιδιών επιλέγετε μια άλλη έπαλξη αγώνα. Τι οδήγησε στην απόφασή σας να διεκδικήσετε βουλευτική έδρα στη Λεμεσό;

Η απόφαση να επιλέξω μια νέα έπαλξη αγώνων ήταν συλλογική και αφορούσε, όπως αντιλαμβάνεστε, απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματός μας. Οπως είναι γνωστό συμπληρώνω τρεις συνεχείς θητείες στο αξίωμα του δημάρχου και άλλα 10 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Επέστη ο χρόνος για να αναλάβουμε νέες ευθύνες, νέους ρόλους, καινούργια αποστολή. Από το 2013 έχω αναλάβει καθήκοντα επαρχιακού γραμματέα του ΑΚΕΛ Λεμεσού και θεωρώ ότι αποτελεί φυσιολογική συνέχεια να συνεχίσω από μια καινούρια έπαλξη, στην προκειμένη περίπτωση τη Βουλή, μαζί με το κόμμα μας να υπηρετούμε το λαό και την πατρίδα μας.

Στους συμπολίτες σας στα Πολεμίδια δεν ήταν δύσκολο να εξηγήσετε την απόφασή σας; Με ποια συναισθήματα θα αποχαιρετήσετε το δήμο που σας ανέδειξε στην πολιτική, αν ο λαός της Λεμεσού σάς τιμήσει με την ψήφο του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Ναι, δεν σας κρύβω ότι τόσο προσωπικά όσο και με τον κόσμο των Πολεμιδιών που συναναστρέφομαι καθημερινά λειτουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Αγάπησα τον κόσμο και αγαπήθηκα από αυτόν! Με έχουν εκλέξει μια φορά χωρίς ανθυποψήφιο και άλλες δυο φορές με ψηλά ποσοστά.

Η εκλογή μου στο αξίωμα του βουλευτή επιβάλλει θεσμικά τη μετακίνησή μου από το αξίωμα του δημάρχου και όπως καταλαβαίνετε τα συναισθήματα της αποχώρησης είναι πολύ έντονα και δυνατά. Μια ζωή ολόκληρη, 25 χρόνων, τελειώνει με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε αναμνήσεις. Γρήγορα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος στη ζωή μου με νέους αγώνες.

Αγαπήσατε την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ψυχή τε και σώματι», δικά σας λόγια κατά την εγκατάστασή σας στο δημαρχείο. Ως εκ τούτου, έχετε να καταθέσετε πολλά γι’ αυτό τον τομέα. Τι έχει αναδείξει ως το σημαντικότερο η Αυτοδιοίκηση και ποιο μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει;

Ναι, όντως αγάπησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δόθηκα σε αυτή ψυχή τε και σώματι. Θα συνεχίσω όμως να θεωρώ τον εαυτό μου αυτοδιοικητικό γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για έπαλξη δημιουργική γεμάτη προκλήσεις για την ανάπτυξη και πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Υποστηρίζω ότι εάν οι τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα ο θεσμός της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης πάει καλά, τότε πάνε καλά και οι τοπικές κοινωνίες, τα χωριά, οι πόλεις μας και η ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Οντως έχω συσσωρεύσει εμπειρίες και γνώσεις που αφορούν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της εσωτερικής διακυβέρνησης της χώρας μας που θεωρώ ότι θα αποτελέσουν πλούσια παρακαταθήκη για τη νέα έπαλξη αγώνα, τη Βουλή. Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός εκ των πραγμάτων είναι όλη η κοινωνία μας. Το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, οι υποδομές, τα έργα ζωής, η κοινωνική πρόνοια, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η υγεία αποτελούν τους ισχυρότερους παράγοντες για υψηλή ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Δυστυχώς ακόμα βολοδέρνουμε με τη μεταρρύθμιση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν μεταρρυθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά την απορρυθμίζει, συγκεντροποιεί εξουσίες, δεν δημιουργεί προσδοκίες για τους πολίτες. Εύχομαι μέσα από το διάλογο στη Βουλή, τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις του να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας μεταρρύθμισης που θα δημιουργήσει ελπίδα, πρόοδο και ανάπτυξη των πόλεών μας.

Ποια κατά την άποψή σας θέματα πρέπει να αναδείξει αυτή η προεκλογική εκστρατεία;

Τα κύρια θέματα εκ των πραγμάτων τα οποία απασχολούν τους πολίτες και χρειάζεται να αναδειχθούν ενόψει προεκλογικής εκστρατείας είναι το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και κοινωνίας και ανεργίας, τα θέματα της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων όπως είναι η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η κοινωνική πρόνοια.

Εμείς το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά δίνουμε ραντεβού με την ιστορία της πατρίδας μας. Το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά καλούνται να πρωταγωνιστήσουν, ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και το λαό μας από τις επιθέσεις και τις αντιλαϊκές πολιτικές που δέχεται καθημερινά και επηρεάζουν τη ζωή του.

Η αποχή και απαξίωση της πολιτικής είναι το μεγάλο πρόβλημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Ποιο μήνυμα στέλνετε σ’ αυτούς που επιμένουν πως απέχοντας τιμωρούν το σύστημα;

Η απαξίωση και η αποχή στην πολιτική δεν ήταν και ούτε είναι η λύση στα προβλήματα. Το σύστημα μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του και με το 10% και με το 20% των ψηφισάντων. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε τρία χρόνια εμπειριών, γνώσεων και βιωμάτων σε συνθήκες πρωτόγνωρης εξαθλίωσης. Στο λαό μας δεν πάει και δεν αξίζει η μιζέρια πόσω μάλλον στο ΑΚΕΛ και την Αριστερά. Στους αγώνες είναι η ελπίδα! Τρία χρόνια μιλούσαν οι κρατούντες, οι κυβερνώντες, ήρθε η ώρα του λαού να μιλήσει, να στείλει μήνυμα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει σε μια νέα πορεία αγώνων που θα μετρούμε αντίστροφα στην ελπίδα προς στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση.

Επομένως έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μιλήσουμε με τους πολίτες πρόσωπο με πρόσωπο και να τους εξηγήσουμε ότι χρειάζεται να βρεθούμε όλοι μαζί απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που το κατεστημένο της Ευρώπης και οι εδώ συνοδοιπόροι τους, ΔΗΣΥ και κυβέρνηση Αναστασιάδη, εφαρμόζουν σε βάρος των λαών.


Η υποκρισία των ισχυρών της Ευρώπης

Στις μέρες μας το προσφυγικό ζήτημα ανάγεται σε μέγα θέμα και απειλεί, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που ανήμπορο και άβουλο παρακολουθεί στρατιές ανθρώπων είτε να παλεύουν με τα κύματα είτε να παλεύουν με την αδιαφορία των ισχυρών που μπορούν να βοηθήσουν. Ποιες σκέψεις κάνετε παρακολουθώντας στους δέκτες της τηλεόρασης το δράμα αυτών των ανθρώπων;

Το προσφυγικό ζήτημα έχει ήδη δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό που συμβαίνει καθημερινά είναι ένα θέατρο του παραλόγου, μια καθημερινή υποκρισία των ισχυρών της Ευρώπης, οι οποίοι δυστυχώς άβουλοι, ανήμποροι και αδύναμοι δεν διακατέχονται από οράματα ανθρωπιάς για να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγάλα εγκλήματα του αιώνα μας. Αλήθεια ποιος από τους κρατούντες στην Ευρώπη μιλά για τα αίτια και αιτιατά του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος; Ποιος γέννησε αυτή την κρίση;

Είναι ασφαλώς ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι συνοδοιπόροι του που έφεραν τον κόσμο άνω κάτω στην προσπάθειά τους να ελέγξουν και να κυριαρχήσουν στα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει η περιοχή μας. Πού είναι οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά της Ευρώπης; Ολα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Και η απάντησή τους να είναι να υψώνουν τείχη και περιφράξεις για να εμποδίσουν τη διέλευση των ανθρώπων. Μόνο οργή προκαλούν αυτές οι πολιτικές, αυτές οι συμπεριφορές. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έστω και στο παρά ένα χρειάζεται να υψώσουν ανάστημα και να καταθέσουν ολοκληρωμένο όραμα ζωής και ανθρωπιάς.


Η Κύπρος μπορεί να καταστεί παράδεισος των παραδείσων

Το σύνθημα «μια πατρίδα ένας λαός» με το οποίο γαλουχήθηκαν γενεές ΑΚΕΛιστών, αλλά και πίστεψαν γενεές προοδευτικών ανθρώπων που οραματίζονται μία Κύπρο επανενωμένη, είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επιτακτικό καθήκον. Πώς μετουσιώνεται σε πράξη, αν είναι κοινός, όπως όλοι διακηρύττουν, ο στρατηγικός στόχος της λύσης και επανένωσης;

Ο αγώνας μας για μια Κύπρο ενωμένη, πατρίδα όλων των παιδιών της- Ε/κ,Τ/κ, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων- μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί. Μπορεί μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που μεσολάβησαν 42 χρόνια μετά να κτίσουμε τη νέα Κύπρο, το κοινό μας σπίτι της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Αλήθεια πως θα ήταν η Κύπρος σήμερα αν οι ιδέες, τα οράματα της Αριστεράς για κοινή συμβίωση Ε/κ και Τ/κ επικρατούσαν στην πατρίδα μας; Χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος θα ήταν ο παράδεισος των παραδείσων!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy