Εκθεση του FRA για τις Υπηρεσίες Παρακολούθησης

Στις 11 Νοεμβρίου 2015 ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που διενήργησε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις υπηρεσίες παρακολούθησης και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους. Η έκθεση η οποία συντάχθηκε μετά από οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διεξοδική έρευνα σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της παρακολούθησης από αρχές των κρατών μελών, χαρτογραφεί και αναλύει τα νομικά πλαίσια των κρατών-μελών για την παρακολούθηση (surveillance) από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Εστιάζοντας στη λεγόμενη «μαζική παρακολούθηση», η έκθεση περιγράφει τους μηχανισμούς εποπτείας που έχουν καθιερωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, σκιαγραφεί το έργο των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των προσπαθειών επιτήρησης και καταγράφει τα ένδικα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που αμφισβητούν τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών παρακολούθησης.

Η προστασία του κοινού από απειλές για την ασφάλεια και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων προϋποθέτει μια λεπτή ισορροπία. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες που καθιστούν δυνατή την ευρείας κλίμακας παρακολούθηση των επικοινωνιακών δεδομένων έχουν περιπλέξει περαιτέρω το θέμα, προκαλώντας ανησυχίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας προστασίας. Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε εκτεταμένες και αδιάκριτες προσπάθειες παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει κενό στην προστασία των δικαιωμάτων και ότι απαιτούνται περισσότερες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της προσωπικής ζωής και επικοινωνίας. Καταδεικνύοντας τα περίπλοκα ζητήματα που αναδύονται από τη δράση των υπηρεσιών παρακολούθησης, η έκθεση αυτή υπογραμμίζει το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιμετωπίσει κανείς αυτές που συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικές προτεραιότητες, και συμβάλλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το πώς αυτά μπορούν να συμβιβαστούν καλύτερα μεταξύ τους.

H έκθεση κατέδειξε μια σειρά από κενά στην περίπτωση, μεταξύ άλλων και της Κύπρου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει σχετική νομοθεσία που να ρυθμίζει τις δραστηριότητες της ΚΥΠ, της οποίας ο αρχηγός διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι υπόλογος μόνο σε αυτόν. Οι κοινοβουλευτικός έλεγχος της δράσης της ΚΥΠ είναι πρακτικά αδύνατος αφού για τα θέματα αυτά αποκλειστική αρμοδιότητα έχει μόνο η Προεδρία της Δημοκρατίας. Επιπλέον, η Κύπρος είναι μία από τις τρεις χώρες (μαζί με την Ελλάδα και τη Σουηδία) που δεν διαθέτουν ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές για να παρακολουθούν τα ζητήματα αυτά. Η έκθεση διατίθεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy