Η αλήθεια για τους «λαϊκιστές»

Του Ευάνθη (Αθου) Καζαντζή*

Το λιμάνι της Λάρνακας είναι εδώ και αρκετά χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας.

Φτάσαμε στο όραμα της Λάρνακας για ένα σύγχρονο επιβατικό λιμάνι για εξυπηρέτηση του τουρισμού, με συμβατή εμπορική ανάπτυξη και μία σύγχρονη μαρίνα σε μία ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας, η οποία σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου θα μας οδηγούσε στο όραμα της ενοποίησης του παραλιακού μας μετώπου.

Αντί αυτού, από τον Αύγουστο του 2013, η σημερινή κυβέρνηση, πίσω από κλειστές πόρτες και με τη συγκατάθεση του δημάρχου Λάρνακας τροχιοδρομούσε, σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Ιούλη του 2014 επέβαλε, στο λιμάνι της Λάρνακας, τις υποστηρικτικές εταιρείες των πλατφορμών για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Ανήγειραν παράνομα υποστατικά, αποθήκες χημικών, εργοστάσια λάσπης κ.α., χωρίς την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών για τις συσσωρευτικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων αλλά και των πολιτών της Λάρνακας που κατοικούν στα 100 μέτρα από τις εγκαταστάσεις. Χωρίς πολεοδομική έγκριση και άδεια οικοδομής στην Ειδική Περιοχή του Λιμανιού που με βάση το Τοπικό Σχέδιο που αναθεωρήθηκε το 2013, δεν επιτρέπει τις πιο πάνω χρήσεις.

Ως ΑΚΕΛ και ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λάρνακας, από τότε απαιτήσαμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το λιμάνι μας. Αντί αυτού, μας ανακοινώνει ο Υπουργός Μεταφορών ότι βγαίνει σε προσφορές στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ότι οι υποστηρικτικές εταιρείες θα πάνε στο λιμάνι Λεμεσού και ότι δεν συζητά παράταση πέρα από τον Αύγουστο του 2016.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει από την ημέρα επιβολής των εταιρειών στο λιμάνι. Είχαμε προβλέψει ότι θα ερχόταν ο καιρός που θα συζητούσαμε για παράταση και μετά για μονιμοποίησή τους.

Δυστυχώς αυτό διαφάνηκε στις αρχές του Δεκέμβρη του 2015 όταν ο Υπουργός Μεταφορών, ανίκανος να επιλύσει το τεράστιο θέμα, πού θα πάνε οι εταιρείες, προσπάθησε να τα ρίξει στους Λαρνακείς. Με έναν τρόπο που εφάρμοζαν επί αποικιοκρατίας, διχάζοντας τον κόσμο και επιβάλλοντάς τους αυτό που ήθελαν, το γνωστό «διαίρει και βασίλευε».

Ακούμε σήμερα τους κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Μάριο Δημητριάδη, αλλά και τον δήμαρχο Λάρνακας να δικαιολογούν την ανικανότητά τους να επιλύσουν τα διαχρονικά προβλήματα της Λάρνακας, κάποιοι να υβρίζουν και να αποκαλούν αυτούς που είχαν τις πιο σωστές και σταθερές θέσεις «τοπικούς λαϊκιστές» και να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για εργασία, την οποία αυτοί με την ανικανότητά τους, τους έχουν στερήσει.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ανάπτυξη και εργασία στο λιμάνι, ακριβώς όπως και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει ψηφίσει ΟΧΙ.

Με μισές αλήθειες από τους κυβερνώντες και από τον δήμαρχο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.

Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους πολίτες, δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πόνο των συνανθρώπων τους για να περάσουν τα «σκοτεινά» τους σχέδια για τα μεγάλα συμφέροντα.

Ακόμα και το Τμήμα Περιβάλλοντος, με επιστολή του ημερομηνίας 8/2/2016, μας ενημέρωσε ότι η πολεοδομική έγκριση της ΕΝΙ Cyprus Ltd δεν είναι σε ισχύ και η εταιρεία από τις 16/9/2015 έχει τερματίσει τις εργασίες της και αυτοί μας μιλούσαν για παράταση.

Ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ βλέπαμε τα θέματα με σοβαρότητα και με ειλικρίνεια τοποθετούμαστε για το καλό της πόλης, αλλά και της επαρχίας Λάρνακας. Εχουμε προτάσεις και σωστά επιχειρήματα.

Δεν είμαστε ενάντια στους εργαζομένους, δεν είμαστε ενάντια στην ενέργεια, δεν είμαστε ενάντια στις βιομηχανίες, αρκεί όλα αυτά να γίνονται με ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, μέσα από διαβούλευση με τις Τοπικές Αρχές και με διαφάνεια. Τέτοιες αναπτύξεις πρέπει να χωροθετούνται σε ειδικές περιοχές, μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεάσουν την υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Οπως είναι σημαντική έστω και μία θέση εργασίας, άλλο τόσο σημαντική είναι και μία ανθρώπινη ζωή.

Εστω και τώρα καλούμε τον δήμαρχο να σταματήσει το λαϊκισμό, από κανάλι σε κανάλι και να θέσει τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους. Διαφορετικά να παραιτηθεί. Η Λάρνακα δεν μπορεί να συνεχίσει μαζί του άλλο. Δεν μπορούν να παίζουν την πόλη και επαρχία στα ζάρια, δεν μπορούμε να προχωρούμε με πρόχειρες λύσεις, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό.

*Δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας, υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ Λάρνακας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy