Ιστορία μου, αμαρτία μου!

Της Μπέττυς Κουσουλίδου*

Το ΑΚΕΛ θεωρώντας ότι η προστασία της κύριας κατοικίας κάθε νοικοκυριού πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί, έχει επανακαταθέσει στη Βουλή την πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ακολουθεί την επόμενη βδομάδα η πρόταση για τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Η πρόταση έχει σκοπό την προστασία των φυσικών προσώπων από τις εκποιήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικά. Θα προστατεύονται από εκποίηση δανειολήπτες των οποίων οι οφειλές είναι μέχρι 350.000 ευρώ και έγιναν για σκοπούς απόκτησης ή έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Επίσης η προστασία θα παρέχεται σε δανειολήπτες, οι οποίοι ήταν συνεπείς προηγουμένως αλλά έχουν περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Αυτό πρέπει να τονισθεί γιατί επιχειρήθηκε πολλές φορές από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να δοθεί η εντύπωση ότι «προστατεύουμε τον κάθε λωποδύτη που ποτέ δεν πλήρωνε και έχει και απαιτήσεις τώρα!».

Προνοείται ως έσχατη λύση η προσφυγή στο δικαστήριο σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους με τις τράπεζες. Το δικαστήριο θα μπορεί να κρίνει σύμφωνα με τα στοιχεία που θα ζητηθούν, αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αν υπάρχουν άνεργοι στην οικογένεια κ.λπ. και να διατάζει αναστολή της εκποίησης.

Η πονεμένη αυτή ιστορία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2013 με τη συζήτηση της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το ΑΚΕΛ. Ηρθε τότε η κυβέρνηση και μας είπε να περιμένουμε 2-3 βδομάδες έτσι ώστε να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Τον Φεβρουάριο του 2014 η κυβέρνηση μάς είπε και πάλι να περιμένουμε αλλά… δεν ξέρουν μέχρι πότε! Οταν τον Απρίλιο του 2014 η πρόταση νόμου οδηγείτο στην Ολομέλεια για ψήφιση, εμφανίστηκε στην Επιτροπή Νομικών η κα Γιωρκάτζη και μας είπε ότι η Τρόικα δεν δέχεται! Μας ανέλυσε επίσης τις… φοβερές επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο νόμος στις τράπεζες και ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν ρευστότητα και θα σταματήσουν να δίνουν δάνεια (λες και τώρα δίνουν!).

Μετά από αυτό, η κυβέρνηση και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρευρέθηκε στην Επιτροπή Νομικών, δεσμεύτηκαν ότι στα νομοσχέδια που ετοιμάζονται και θα κατατεθούν σύντομα σύμφωνα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, θα περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτά τον Απρίλη του 2014. Είμαστε στον Μάρτιο του 2015 και δεν έχουμε καν δει νομοσχέδιο που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Τα υπόλοιπα που έχουν κατατεθεί δεν διασυνδέονται καθόλου με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι τράπεζες φυσικά και η κυβέρνηση διακηρύττουν δημόσια ότι δεν είναι στόχος τους οι μικρο-οφειλέτες. Γιατί τότε διαφωνούν και πολεμούν λυσσαλέα εδώ και 18 μήνες αυτή την πρόταση; Διακηρύττουν επίσης ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις. Εδώ μπορεί και να συμφωνήσω. Πιθανό να μην το κάνουν οι ίδιες. Θα πωλήσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους σε ξένα επενδυτικά ταμεία που ήδη καραδοκούν και θα κάνουν αυτά τη «βρώμικη δουλειά». Οπως έγινε και στις άλλες χώρες που «ευτύχησαν να διασωθούν» και να νιώσουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Ας μην διαμαρτύρεται λοιπόν η κυβέρνηση για τις αναστολές του νόμου και για τις προτάσεις που επανακατατίθενται τώρα. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις τους, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν έχουν και καμιά αξία πλέον, έχει περάσει ήδη πάνω από ενάμιση χρόνος και δεν έχει κατατεθεί κανένα δίχτυ προστασίας.
Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

*Κοινοβουλευτική συνεργάτιδα

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy