Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς

Του Τάσου Περδίου

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας υπάρχει ένα ωραίο φωτορεπορτάζ. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση σε τρία από τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται στο κέντρο της Λάρνακας και η μορφή που θα πάρουν με την ολοκλήρωσή τους με βάση τις μακέτες που υπέβαλαν οι αρχιτέκτονες.

Υπό “κανονικές” συνθήκες, όταν αναφερόμαστε στην Κύπρο και στον κρατικό μηχανισμό μας και όταν αναφερόμαστε στην πόλη της Λάρνακας, για να φτάσουν τα έργα από το πριν στο μετά, μπορεί να χρειάζονταν και 10 χρόνια. Χωρίς υπερβολή. Η δημοτική αγορά, το έχουμε γράψει εκατόΝ φορές, κατεδαφίστηκε το 1996. Το 1996. Όταν ανέλαβε τη δημαρχία της Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας την 1η Ιανουαρίου του 2017, εάν έλεγες σε κάποιον ότι τον Ιούνιο του 2018 θα βρίσκονταν στα μισά του δρόμου οι εργασίες στο νέο Δημοτικό Κήπο, θα είχαν κατακυρωθεί οι προσφορές για τη Δημοτική Αγορά, θα είχε τελειώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Ζουχούρι και θα είχαν προκηρυχθεί οι προσφορές για τη Λέσχη και το Κοινοτικό Κέντρο, θα σου απαντούσε να ξυπνήσεις από το όνειρο ότι ζεις στη Σουηδία… Κι όμως. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έγινε τόση δουλειά, ξεπεράστηκαν τόσα προβλήματα και απρόοπτα, παρακάμφθηκαν τόσες δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια και προωθήθηκαν τόσες διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν αντικείμενο σεμιναρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τους καρπούς θα τους δρέψει η Λάρνακα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια όταν θα είναι μια αγνώριστη πόλη.

Τι αποδεικνύει όμως αυτό το ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας; Ότι όταν πηγαίνεις στην κάλπη, στρώνεις τον τρόπο, την άνεση κ.ο.κ. με τον οποίο θα κοιμηθείς. Και από τις δύο πλευρές…

Αν αποφασίσεις ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της πόλης σου, θα εισπράξεις ό,τι εισέπραξες. Κάμποσο σόου, πάρα πολλές δηλώσεις, αμέτρητες ανακοινώσεις και επικοινωνιακά τερτίπια αλλά στην ουσία το απόλυτο μηδέν. Όλο λάδια και από τηγανίτα τίποτα. Για να μην αναφερθώ στην ντροπή που επιδαψίλευσε τελικά πάνω σε ολόκληρη πόλη.
Αν πας στην κάλπη έχοντας πειστεί από τα… φοβερά επιχειρήματα των τηλεοπτικών καναλιών και δώσεις εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, θα εισπράξεις κουρέματα, ψέματα, παραπλάνηση, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, εξυπηρέτηση των λίγων και πλουσίων.

Αν πάλι ψηφίσεις όπως ψήφισες τον Δεκέμβριο του 2016 στη Λάρνακα, θα εισπράξεις λίγα λόγια και δουλειά πολλή και αθόρυβη. Και έργα επί του εδάφους, στην καρδιά της πόλης, όχι στις μακέτες και στις τηλεοπτικές κάμερες. Έργα τα οποία θα απολαύσει η πόλη και οι άνθρωποί της τα επόμενα 1-2 χρόνια. Είναι απλά τα πράγματα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy