Ορεινές περιοχές: Αυτά ζητούν οι κοινότητες για ξαναζωντανέψουν τα χωριά τους

Δύσπιστες οι ορεινές περιοχές από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης - Ουσιαστικές και άμεσες λύσεις ζητούν για να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στα χωριά

Για να πεισθούν οι νέοι να επιστρέψουν στις Ορεινές κοινότητες πρέπει υπάρξει επιδιόρθωση του οδικού δικτύου, τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων.

Παράλληλα ο Ανδρέας Κιτρομιλήδης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ουσιωδών υπηρεσιών ειδικά σε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων.

Σημείωσε ειδικά την ανάγκη ενίσχυσης των κοινοτικών ιατρείων έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εξασφαλίζουν εύκολα τα φάρμακα τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η χρόνια ύπαρξη των προβλημάτων στην ύπαιθρο ανάγκασε τον κόσμο να στρέψει την προσοχή του στις πόλεις.

Ο κ. Κιτρομιλήδης ανέφερε ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχέδιο προσέλκυσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ακριτικές περιοχές και πολύ λιγότερο στις ορεινές κοινότητες και ως εκ τούτου, είπε, η Ένωση Κοινοτήτων είχε ζητήσει να αυξηθούν τα κονδύλια έτσι ώστε να επιστρέψουν οι απόδημοι και να παραμείνουν στις κοινότητές τους οι νέοι κάτοικοι.

Κοράκου: Κίνητρα και νέες θέσεις εργασίας

Για να επιστρέψει ο κόσμος στις ορεινές κοινότητες πρέπει να δοθούν κίνητρα και νέες θέσεις εργασίας τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Κοινοτάρχης Κοράκου Άγγελος Καραμανής.

Παράλληλα ο Κοινοτάρχης Κοράκου υπέδειξε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εγγραφή δρόμων το οποίο αποτρέπει όπως είπε την ανέγερση νέων κατοικιών.

Τόνισε την ίδια ώρα το πρόβλημα που παρατηρείται στη χρηματοδότηση των νέων έργων καθώς όπως είπε, πλέον οι τράπεζες δεν δίδουν δάνεια, ενώ τόνισε ότι το κόστος ανέγερσης μιας κατοικίας στο ύπαιθρο δεν είναι το ίδιο με τις αστικές περιοχές λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Πελένδρι: Επιχορήγηση αγοράς οικοπέδων

Επιχορήγηση της αγοράς οικοπέδων του κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης στα ορεινά, εισηγείται ο Κοινοτάρχης Πελενδρίου Νίκος Πατσιάουρος, τονίζοντας ότι το κόστος τους δεν ελκύει νέους κατοίκους στα ορεινά.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Κοινοτάρχης Πελενδρίου υπέδειξε ότι μόνο στο Πελένδρι ο ΚΟΑΓ προχώρησε στον διαχωρισμό 40 οικοπέδων τα οποία είναι απούλητα εδώ και 10 χρόνια, καθώς με το ίδιο κόστος κάποιος μπορεί να αγοράσει οικόπεδο στις αστικές περιοχές.

Ο κ. Πατσιάουρος υπέδειξε παράλληλα πως πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης των αιτήσεων ένταξης στα σχέδια ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων αφού πολύ δύσκολα εγκρίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις νεαρών ζευγαριών που δεν μπορούν να στηριχθούν με τα κυβερνητικά σχέδια λόγω του ότι θέλουν να κτίσουν εκτός του πυρήνα της κοινότητας και εκτός οικιστικής ζώνης.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν σε όλο το Τρόοδος, σχεδόν σε διακόσιες κοινότητες, να λειτουργούν μόνο τρία σχολεία.
Για να μπορέσει ένα ζευγάρι να μείνει όπως είπε, στα ορεινά πρέπει να καλυφθούν σφαιρικά οι ανάγκες του σε υπηρεσίες στον αθλητισμό και τη ψυχαγωγία.

Παλαιχωρι: Εφάπαξ χορηγία 10.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο 

Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να στηρίξει την ύπαιθρο, οφείλει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να μην στηρίζει μόνο τα παραθαλάσσια θέρετρα, τόνισε ο Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Θεόφιλος Μιλτιάδους.

Εισηγήθηκε την παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας ύψους 10.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στα νεαρά ζευγάρια για μείνουν στις κοινότητες και να τεκνοποιήσουν.
Τόνισε παράλληλα, ότι απαιτείται σωστή λειτουργία των Πολυδύναμων Κέντρων και ενίσχυση της λειτουργίας των παιδικών Λεσχών.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι έπνιξαν την ανάπτυξη της κοινότητας Παλαιχωρίου λόγω της ανεξέλεγκτης επέκτασης της ζώνης προστασίας πουλιών ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η ύπαρξη άγραφων δρόμων δεν βοηθά στην ανέγερση νέων κατοικιών.
Ο Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου αιτήθηκε επίσης την αναπαλαίωση παλαιών σχολικών κτηρίων έτσι ώστε να αξιοποιηθούν από Πανεπιστήμια.

ΑΚΕΛ: Με μισθούς των 800 ευρώ οι χαμηλόμισθοι δεν θα δανειοδοτηθούν

Η κυβέρνηση οφείλει να στραφεί προς τις Τράπεζες καθώς με μισθούς των 800 ευρώ, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα σχέδια στήριξης των ορεινών κοινοτήτων δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ανακοινώνει αποσπασματικά σχέδια και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χθεσινές εξαγγελίες δεν είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα.
Εξέφρασε την απαισιοδοξία της ότι τα σχέδια που ανακοινώθηκαν χτες θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τόνισε ότι από μόνα τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αστυφιλίας.

Τόνισε ότι το ζήτημα της στήριξης των ορεινών κοινοτήτων πρέπει όπως είπε, να αντιμετωπιστεί ολιστικά σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ορεινών κοινοτήτων με ουσιώδεις υπηρεσίες .

ΔΗΚΟ: Τα τελευταία επτά χρόνια καμία έμπρακτή προσπάθεια

Τα τελευταία επτά χρόνια επτά χρόνια, το ΔΗΚΟ δεν είδε κάποια έμπρακτή προσπάθεια συνολικής επίλυσης του προβλήματος της Αστυφιλίας και των προβλημάτων της υπαίθρου, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Πανίκκος Λεωνίδου.
Ο κ. Λεωνίδου υπενθύμισε ότι μια από τις βασικές εισηγήσεις που είχε καταθέσει το ΔΗΚΟ για στήριξη της υπαίθρου ήταν η ύπαρξη στοιχειωδών υπηρεσιών.

Χωρίς τις υπηρεσίες αυτές, τόνισε ο κ. Λεωνίδου, το επίδομα ενίσχυσης ή η χορηγία για ανέγερση μιας κατοικίας, δεν πρόκειται να επιλύσουν τα προβλήματα της υπαίθρου.

Ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα κέντρα αναψυχής θα έπρεπε να στηριχθούν από την κυβέρνηση μέσω ενός σχεδίου επιδότησης ενοικίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, με το να μειωθεί το κόστος εξαγοράς των χώρων στάθμευσης δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy