Μέχρι την ηλικία των 47 θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμών την άλλη εβδομάδα

Αγώνα δρόμου για την ενημέρωση των πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους προς τον εμβολιασμό κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα το εμβολιαστικό πλάνο της χώρας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα δήλωσε ότι μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 202441 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 57084 αφορούν και τις 2 δόσεις.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε φάση προγραμματισμού για τον εμβολιασμό των ουσιωδών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν και οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Κέντρα Φιλοξενίας του Πουρνάρα και της Κοφίνου.

Η κ. Καλακούτα παρουσίασε παράλληλα το πρόγραμμα του ανοίγματος της Πύλης για την επόμενη εβδομάδα:

18/4  Κυριακή 64-67
19/4 Δευτέρα 51-52
21/4 Τετάρτη 49-50
23/4  Παρασκευή 47-48

Τόνισε ότι στόχος είναι την πρώτη βδομάδα του Μάη να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τα άτομα ηλικίας άνω των 40.
Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι ο ΕΜΑ συνεχίζει να παρακολουθεί τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων για το εμβόλιο της ΑΖ, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ίσως υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου της χορήγησης της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της ΑΖ, εξήγησε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του είναι μεγαλύτερη στις 12 εβδομάδες, αλλά οι ενδείξεις λένε ότι το εμβόλιο αναπτύσσει αντισώματα μεταξύ 4-12 εβδομάδων ανάμεσα στις δόσεις. Ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για χορήγηση της δεύτερης δόσης στις 8 εβδομάδες.

Η κ. Παναγιωτοπούλου μιλώντας για τις αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες, δήλωσε ότι στην Κύπρο υπήρξαν 109 ήπιες και 21 πιο σοβαρές που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Από πλευράς γιατρών, το Μέλος Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε ότι ο εμβολιασμός έχει το κλειδί για την πόρτα εξόδου της πανδημίας. Τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά και να εμπιστευτούν την ιατρική κοινότητα. Σημείωσε ότι η κάθε παρενέργεια που υπάρχει αναλύεται, αλλά δεν έχει πάρει ξανά τέτοια επικοινωνιακή διάσταση το ζήτημα διότι το μόνο που προκαλεί είναι δυσπιστία στους πολίτες.

Ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, εξήγησε ότι αφού οι πολίτες εμπιστεύονται τους γιατρούς τους για το κάθε τι, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και με τα εμβόλια. Είπε ότι η ταχύτητα που αναπτύχθηκαν τα εμβόλια δημιούργησαν μια καχυποψία στον κόσμο και αυτό είναι κατανοητό, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σωστή ενημέρωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy