Θέα/ Ορίζοντας

Δουλεύοντας για την Κύπρο μαζί

Βραβεύτηκε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές για το 2021 των Βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Φέτος, η κορυφαία διάκριση στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς πηγαίνει σε 24 παραδείγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο «Προσφοράς για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στα 13 χρόνια ύπαρξής της, έχει συντηρήσει περισσότερα από 70 μνημεία μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικής σημασίας.

Το βραβείο αποτελεί ηθική επιβράβευση της προσήλωσης των μελών της Τεχνικής Επιτροπής, τόσο στην προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, όσο και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεννόησης ανάμεσα στις δύο Κοινότητες.  Η προσπάθεια αυτή δε θα μπορούσε, όμως, να καταστεί εφικτή χωρίς την ανεκτίμητης αξίας συνδρομή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της UNDP, του δικοινοτικού, για τεχνικά ζητήματα, Συμβουλευτικού Σώματος και δεκάδων συμπατριωτών μας που υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξέφρασε τη βούληση του Κυπριακού Λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων για συντονισμένη δράση διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας παρέδωσαν οι αιώνες και η ιστορία της Κύπρου.»

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τάκης Χατζηδημητριου Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής ανάφερε τα ακόλουθα: «Για να μπορέσουν η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Συμβουλευτικό Σωμα (ΑΒ) να εργαστούν δημιουργικά για 13 χρόνια χρειάστηκαν ορισμένες προϋποθέσεις:

  1. Η αγάπη του λαού για τον τόπο του και το πολιτισμό του.
  2. Γνήσια και ειλικρινής συνεργασία των μελών των Επιτροπών.
  3. Κοινός στόχος η πολυπολιτιστικη Κύπρος, χωρίς μονοπώλια και ιδιοτελή συμφέροντα
  4. Συνεργασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανεξάρτητα από που προέρχονται.
  5. Γνώση του πόνου του άλλου που τελικά είναι ο πόνος της Κύπρου
  6. Να θυμόμαστε όλους όσους εργάστηκαν για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αλλά και κάποια πρόσωπα που είχαν καθοριστικό ρόλο όπως τη Tiziana Zennaro.»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy