Παράθυρα/ Ορίζοντας

8 συναρπαστικές κινηματογραφικές εμπειρίες για νεαρούς σινεφίλ

8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους

Με τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια και προβολές τεσσάρων ταινιών που διακρίθηκαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά  και νέους επιστρέφει,  από τις 8 μέχρι τις 16 Απριλίου και προσκαλεί τους νεαρούς σινεφίλ να το ακολουθήσουν σε μια περιπέτεια «Αναζήτησης», μέσω του μαγικού κόσμου του σινεμά.

Το Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους αποτελεί ενότητα του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2022, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια από τη δημιουργία του. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι το Θέατρο Ριάλτο και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ

Εργαστήρια

  • Για παιδιά μέχρι 13 χρονών

Βιωματικό Εργαστήρι Παραγωγής Παραδοσιακών Κινουμένων Σχεδίων με τίτλο «Καλωσορίσατε στην Λούπα», το οποίο αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας μας με τον Πολιτιστικό Οργανισμό  Animafest Cyprus, και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, καθώς και  Εργαστήρι εικονικής πραγματικότητας – κινηματογράφησης 360o με τίτλο «Η Πιο Μεγάλη εικόνα». Στα εργαστήρια αυτά, τα παιδιά που αναζητούν μέσα αποτύπωσης της δημιουργικότητάς τους, θα ανακαλύψουν πως ήδη διαθέτουν τόσο τις ικανότητες για να εκφράσουν ιδέες, ιστορίες και συναισθήματα, όσο και το θάρρος να τις μοιραστούν με άλλους.

  • Για νέους 14-18 χρονών

Το Εργαστήρι «Οι Περιπέτειες μιας Ηθοποιού», με την ηθοποιό Δάφνη Αλεξάντερ και το Εργαστήρι «90ο /Κινηματογραφικό Εργαστήρι με Φορητές Συσκευές» με την σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Αθηνά Ξενίδου. Και τα δυο εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στη Ένωση Σκηνοθετών, αφορούν την αυτό-έκφραση, τον αυτοκαθορισμό, αλλά και την κατανόηση της αντίθετης άποψης, έξω από τα στεγανά των κοινωνικών δικτύων, με τη χρήση όλων των μέσων που έχουν οι νέοι σήμερα στα χέρια τους.

Προβολές Ταινιών (Θέατρο Ριάλτο, Κινηματογράφος Ζήνα Πάλας)

Με τις ταινίες  I Never Cry, του Piotr Domalewski (Πολωνία), και το Vacarme, του Frederick Neegan Trudel (Καναδάς) το Φεστιβάλ απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους, άνω των 15 ετών. Οι ταινίες παρουσιάζουν το πώς με ειλικρίνεια και θάρρος άτομα στην ίδια με αυτούς ηλικία αντιμετωπίζουν την αναζήτηση ταυτότητας στο μεταίχμιο μιας δύσκολης ενηλικίωσης.

Για όλους μας τους θεατές, εξασφαλίστηκαν οι αριστουργηματικές ταινίες Petite Maman της Céline Sciamma (Γαλλία) και Mezquite’s Heart της Ana Laura Calderón (Μεξικό), δυο πανέμορφες ιστορίες με πρωταγωνίστριες μικρά κορίτσια που αναζητούν μια διέξοδο από τη θλίψη του χαμού ενός συγγενικού τους προσώπου στη μαγεία της φαντασίας, και της μουσικής, αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram καθώς και  στο τηλέφωνο 70008242 ή στο [email protected]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.