Α.Δαμιανού: Αλαζονεία και δασκαλίστικες συμπεριφορές από ΥΠΟΙΚ – «Δεν μετριούνται τα πάντα με χρήματα»

Είναι τραγικό να μετριούνται οι δήμοι και η αξία τους με ευρώ τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι δεν μετριούνται τα πάντα με χρήματα αλλά υπάρχουν κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρόσθεσε ότι η ισορροπία έχει εξευρεθεί με τους 20 δήμους, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχουν βιώσιμοι δήμοι που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι αν δεν προχωρούσαν με αποφάσεις των δήμων, κάποιοι θα συνέχισαν να βαυκαλίζονται δημόσια και να χαριεντίζονταν ότι δε θα γινόταν η μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν και διαφωνίες σε κάποια ζητήματα, αλλά όπως είπε, βρέθηκαν συγκλίσεις σε 75 ανοικτά ζητήματα που ήταν κόκκινες γραμμές.

Σημείωσε επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να γίνει πιο ταπεινός έναντι της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων με λιγότερη αλαζονεία και δασκαλίστικες συμπεριφορές.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση των 117 εκ. ευρώ που υποσχέθηκαν στην Ένωση Δήμων και την τελευταία στιγμή στρεψοδίκησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε αν δεν ήταν η «πυροσβεστική» παρέμβαση της Βουλής, με τον ίδιο ως πρόεδρος της Επιτροπής να διακόψει τη συνεδρία για 20 λεπτά μέχρι να τα βρουν τα δυο Υπουργεία, ενδεχομένως η δίκαια απαίτηση της ένωσης δήμων να μην είχε υλοποιηθεί.

Επίσης είπε ότι είναι ορατή η προοπτική τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής εντός Δεκεμβρίου. Ακόμα ανέφερε ότι η εξοικονόμηση στα αρχικά σενάρια της κυβέρνησης με τη λειτουργία 14 δήμων είναι 38-39 εκατομμύρια ευρώ.

Ν.Γεωργίου: Ο ΔΗΣΥ στηρίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για 17 δήμους

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για 17 δήμους, ανέφερε ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε παρωχημένες αντιλήψεις και κουλτούρες δεν πρέπει να επικρατήσουν.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι κάποιοι δεν πρέπει να βλέπουν την αλλαγή στην τοπική μεταρρύθμιση ως απειλή αλλά ως ευκαιρία έτσι ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν.

Επίσης είπε ότι είναι μερικές δεκάδες οι επιστολές που εστάλησαν στην Επιτροπή Εσωτερικών από κοινότητες που συμφωνούν ή διαφωνούν με τις συνενώσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στην Επιτροπή κατατέθηκε υπόμνημα με τις θέσεις των κοινοτήτων, το οποίο, πρόσθεσε, δεν εστάλη έγκαιρα στο αρμόδιο Υπουργείο για να τοποθετηθεί στα αιτήματα των κοινοτήτων. Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ωστόσο ότι είμαστε σε καλό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Χ.Σενέκης: Η Επ. Εσωτερικών έχει παραλάβει 121 επιστολές από τοπικές αρχές

Η Επιτροπή Εσωτερικών έχει παραλάβει 121 επιστολές από τοπικές αρχές, οι οποίες προτείνουν ανάμεσα σε άλλα συνενώσεις που αλλάζουν ακόμα και επαρχία ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση ακόμα και από ανθρώπους που έχουν στηρίξει το κόμμα του στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να μείνουν στις άκρη τα κομματικά συμφέροντα και να δουν το θέμα πιο αντικειμενικά.

Επίσης ο κ. Σενέκης είπε ότι δεν θα πρέπει να «ξεχειλώσει» η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε δε ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει δογματική θέση για τον αριθμό των δήμων αλλά όπως είπε ο αριθμός θα ξεκαθαρίσει μέσα από τις συζητήσεις και τις τελικές αποφάσεις γύρω από τα εκκρεμούντα ζητήματα.

Μ.Μουσιούττας: Έγιναν παρεμβάσεις από πολλούς για τον αριθμό των δήμων

Έγιναν παρεμβάσεις από πολλούς για τον αριθμό των δήμων ανέφερε ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ, για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι πρέπει να μείνουν στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών πήγε στη Βουλή με 17 ή 19 δήμους ενώ η Βουλή επικύρωσε τους 20 δήμους. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ολομέλεια μπορεί να καταλήξει τελικά σε 21 ή 22 δήμους.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ακόμα ότι η πρόταση της ΔΗΠΑ είναι να υπάρξουν γύρω στους 14 δήμους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.