Α.Καυκαλιάς: «Το ΑΚΕΛ πρότεινε από το 2019 να εξαιρεθούν του 5% ΦΠΑ οι πράξεις εκατομμυρίων…»

«Το ΑΚΕΛ κατέθεσε από το 2019 πρόταση νόμου που έδινε τη δυνατότητα να εξαιρεθούν του 5% ΦΠΑ οι πράξεις εκατομμυρίων που γίνονταν στο πλαίσιο του προγράμματος των χρυσών διαβατηρίων...»

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε από το 2019 πρόταση νόμου που έδινε τη δυνατότητα να εξαιρεθούν του 5% ΦΠΑ οι πράξεις εκατομμυρίων που γίνονταν στο πλαίσιο του προγράμματος των χρυσών διαβατηρίων, αλλά η τότε κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, η ΕΕ οδήγησε την Κύπρο σε διαδικασία επί παραβάσει, ενώ η Βουλή αναμένει την κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για να προχωρήσει η ψήφισή του.

Επισήμανε ότι τώρα αναζητείται πλαίσιο για τον ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που να είναι δικαιότερο και να προστατεύει τα νέα ζευγάρια. Ο κος Καυκαλιάς υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι κάτι πάει λάθος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γι αυτό και ζητήθηκε  από την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τη δική της πρόταση προς την Κομισιόν. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμανε ότι η αβεβαιότητα στην αγορά επηρεάζει την οικονομία, όπως και το ότι κάποιοι αγοράζουν διαμερίσματα εκατομμυρίων ευρώ και πληρώνουν μειωμένο συντελεστή.

Στόχος, είπε, είναι να υπάρξει πλαίσιο υπό τις περιστάσεις και η κυβέρνηση να καταθέσει τις δικές της θέσεις ούτως ώστε να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου η Ολομέλεια.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία επι παραβάσει προχωρά και από τον Σεπτέμβρη τα πράγματα οδηγούνται στα δικαστήρια με σημαντικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν δικαιούται να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης της απόφασης στη Βουλή και πρέπει επιτέλους να καταθέσει τη δική της πρόταση.

Χ.Παντελίδης: Γίνεται μιας συνεχής διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γίνεται μια συνεχής διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις 8 Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους δυόμιση μήνες έγινε κατορθωτό μέσω των διαβουλεύσεων να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Έχουν γίνει αποδεκτά, ανέφερε, τα τρία από τα τέσσερα σημεία της πρότασης της βουλής, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει με το ελάχιστο όριο των τετραγωνικών.

Εξήγησε ότι τα 110 τετραγωνικά που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτό που θα συζητήσει την Πέμπτη η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για να είναι έτοιμη να θέσει στην Ολομέλεια το νομοθετικό πλαίσιο την ερχόμενη βδομάδα, είτε ομόφωνα, είτε με πρωτοβουλίες κομμάτων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy