Αισιόδοξος για επίλυση των θεμάτων κατοχύρωσης χαλουμιού, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας

Συζήτηση για τις πιθανές βελτιώσεις στο φάκελο του χαλουμιού, ενόψει της εφαρμογής της απόφασης κατοχύρωσης του, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πραγματοποιεί με τους εμπλεκόμενους ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος πως, μέχρι τον Οκτώβριο, θα λειτουργήσει κανονικά η διαδικασία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας συνάντησης με τη διεύθυνση τυροκομικής μονάδας, στη Λεμεσό, ο κ.Καδής ανέφερε πως  «σήμερα είναι το 2ο μέρος μιας περιοδείας που είχε αρχίσει την περασμένη εβδομάδα και αφορούσε την επαρχία Λεμεσού, στην οποίαν συναντούμε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αγρο-διατροφικό τομέα και εξετάζουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις και τα θέματα που προκύπτουν μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού και έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση», είπε και πρόσθεσε ότι, ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους πως «δουλεύουμε πολύ συστηματικά, μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού, ούτως ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι έτοιμες τον Οκτώβριο, οπόταν και θα ισχύσει ο χαρακτηρισμός του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Ανέφερε, επίσης ότι, «συζητούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πιθανές βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον φάκελο του χαλουμιού, αλλά και το τι διαδικαστικά πρέπει να μπει σε εφαρμογή, ούτως ώστε τον Οκτώβριο να είμαστε έτοιμοι».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υπάρχει, από όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως είπε, «μια θετική προσέγγιση και μια ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε», αλλά και την αισιοδοξία του πως, «τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει κανονικά η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός  Γεωργίας ανέφερε πως οι παραγωγοί θέτουν κάποιους προβληματισμούς όσον αφορά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φακέλου, «τα οποία είναι αυτά που συζητούμε, τους τρόπους βελτίωσης, ούτως ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην παραγωγή του προϊόντος, χωρίς όμως να αλλάζουμε τη φυσιογνωμία του και τη φιλοσοφία του».

Ξεκαθάρισε δε ότι η όποια διαφοροποίηση πρέπει να ακολουθεί πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και για αυτό υπάρχει συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θεωρώ ότι μπορούμε, αν επικρατήσει αυτή η συνεργασία και συνεννόηση, να πετύχουμε τους στόχους μας όλοι μαζί», κατέληξε στη δήλωση του ο Κώστας Καδής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy