ΑΚΕΛ: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει την προσάρτηση των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ

Η 5η Ιουνίου 2020 σηματοδοτεί την 53η επέτειο του επιθετικού πολέμου του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, τα Συριακά Υψώματα Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά. Μετά από πενήντα τρία χρόνια κατοχής των Παλαιστινιακών  εδαφών η Κυβέρνηση του Ισραήλ διακηρύττει ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών.  Έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και εφαρμόζοντας την επαίσχυντη «Συμφωνία του Αιώνα» που οι ίδιοι συνέταξαν για να εξυπηρετήσουν τους επεκτατικούς τους στόχους,  και υπό το πέπλο σιωπής που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας, Νετανιάχου-Γκαντζ προχωρούν στα άνομα σχέδια τους.

Προσάρτηση οποιωνδήποτε κατεχομένων εδαφών συνεπάγεται κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου  και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί κλοπή εδαφών και περιουσιών αλλά και φυσικών πόρων. Πρόκειται για παράνομη επεκτατική πράξη και έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων παραβιάσεων που έχει διαπράξει το Κράτος του Ισραήλ, των κατάφορων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και των εγκλημάτων του κατοχικού στρατού κατά των Παλαιστινίων.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τα παράνομα σχέδια προσάρτησης και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί το έγκλημα 53 χρόνων κατοχής με ένα νέο έγκλημα.  Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει την ανοχή και ατιμωρησία που επιδεικνύεται προς το Ισραήλ.  Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής  πρέπει να τεθεί τέρμα στα άνομα σχέδια του και να απαιτηθεί ο άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών εποικισμού. Να απαιτηθεί η άμεση αναγνώρισης ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στη γη τους.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που επίκειται να συντελεστεί δίπλα μας. Θα σιωπήσει μπροστά σε τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των δικαίων ενός λαού υπό κατοχή και εποικισμό; Με ποια αξιοπιστία θα μιλά αύριο για τα δίκαια της Κύπρου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αν σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη σιωπήσει ξανά για το χατίρι του Τραμπ και του Νετανιάχου;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.