Αλληλέγγυα με το γαλλικό λαό η ΠΕΟ – Συμβολική εκδήλωση έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας

epa10534220 French riot police clash with protesters during a demonstration against the government pension reform at Vauban square in Paris, France, 20 March 2023. Protests continued in France after the French prime minister announced on 16 March 2023 the use of Article 49 paragraph 3 (49.3) of the French Constitution to have the text on the controversial pension reform law be definitively adopted without a vote in the National Assembly (lower house of parliament). The bill would raise the retirement age in France from 62 to 64 by 2030. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Συνεχίζονται σήμερα στην Γαλλία οι μαζικές απεργίες για την απόσυρση της αντεργατικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει αποφασίσει η γαλλική κυβέρνηση.

Η ΠΕΟ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου και ώρα 4.30 μ.μ. συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας και έκφρασης αλληλεγγύης στον αγώνα των Γάλλων εργαζομένων έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λευκωσία.

Νέες διαδηλώσεις την Πέμπτη στη Γαλλία κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης

Η Γαλλία προετοιμάζεται την Πέμπτη για περισσότερα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και μια νέα ημέρα διαδηλώσεων πανεθνικά, αφού ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μια αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο 45χρονος Γάλλος ηγέτης δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να δεχτεί τις αντιδράσεις επειδή το νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια είναι “αναγκαίο”, όπως είπε, και “προς το γενικό συμφέρον της χώρας”.

Ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες του Μακρόν, η Πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν επικαλέστηκε άρθρο στο σύνταγμα πριν από μια εβδομάδα για να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα κατάφερε να επιβιώσει οριακά από μια πρόταση μομφής, αλλά οι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση στη δεύτερη θητεία του Μακρόν.

Ο κεντρώος Πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με δεσμεύσεις για ριζική μεταρρύθμιση της Γαλλίας.

Τα σχόλια του Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονταν στην εργασία τους, έχουν εξοργίσει τους συνδικαλιστές.

Ο Philippe Martinez, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, δήλωσε ότι τα σχόλια του Γάλλου Προέδρου έδειξαν “περιφρόνηση για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονται”.

Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα των απεργιών σε εθνικό επίπεδο που ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου σε αντίδραση των αλλαγών στις συντάξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 62, στα 64 έτη.

Τα δρομολόγια του 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας θα ακυρωθούν, ανακοίνωσε ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, καθώς συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού θα απεργήσει.

Τουλάχιστον τα μισά τρένα που πηγαίνουν στο Παρίσι από τα προάστια δεν θα κυκλοφορήσουν.

Επίσης, οι δημοτικοί υπάλληλοι απορριμμάτων του Παρισιού δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την απεργία τους, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να συσσωρεύονται στους δρόμους από την περασμένη Δευτέρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy