Αναστολή εκποιήσεων, βιώσιμες αναδιαρθρώσεις μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ΚΕΒΕ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Θέματα όπως είναι η αναστολή των εκποιήσεων, οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων και του πληθωρισμού και η ανάγκη εφαρμογής αντισταθμιστικών μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συζήτησαν ΚΕΒΕ και Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση που έγινε στο ΚΕΒΕ, ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής είπε σε σχέση με το θέμα της αναστολής των εκποιήσεων ότι «θέση του ΚΕΒΕ παραμένει ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να λυθεί οριστικά και να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα μέσα από το τραπεζικό σύστημα».

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε ότι το Επιμελητήριο διαφωνεί «με τη συνεχή αναστολή των εκποιήσεων που απλά παρατείνει το πρόβλημα χωρίς να το λύνει».

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι όσοι σύναψαν ή συνάπτουν δάνεια πρέπει να ξέρουν ότι έχουν την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως το ΚΕΒΕ κατανοεί πως κάποια δάνεια αντιμετωπίζουν δυσκολία να αποπληρωθούν και έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη και πρόσθεσε ότι «δεδομένου ότι αυτά τα δάνεια είναι μέσα στα πλαίσια των σωστών ρυθμίσεων, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τυχόν εισηγήσεις για διευκόλυνση ανθρώπων που πραγματικά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους για να δούμε αν μπορούν να βοηθηθούν με κάποιο τρόπο ενόψει των συζητήσεων που γίνονται για αύξηση των επιτοκίων».

«Ενδεχομένως, και λόγω πληθωρισμού, να δυσκολεύονται κάποιοι άνθρωποι, πραγματικά, στην αποπληρωμή των δανείων τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι «σε καμία περίπτωση το ΚΕΒΕ θα δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που να διευκολύνει ή να δίνει κάλυψη στους κακοπληρωτές ή τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δανείων».

Πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο ζήτησε από τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ να δώσει τις εισηγήσεις του (αντισταθμιστικά μέτρα) επί του θέματος τις οποίες θα εξετάσει η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ και «σε περίπτωση που είναι κάτι που δεν συγκρούεται με την γενικότερη πολιτική του Επιμελητηρίου θα εξετάσουμε κατά πόσον μπορούμε να στηρίξουμε κάποιες από αυτές τις εισηγήσεις που θα διευκολύνουν κάποιους ανθρώπους που πραγματικά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το δάνειο τους, χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε σχέση με την ανάγκη να μην ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πρόσθεσε πως συμφώνησαν να δώσει ο σύνδεσμος τις εισηγήσεις του στο ΚΕΒΕ σε σχέση με αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία να τεθούν ενώπιον του ΔΣ του ΚΕΒΕ για λήψη απόφασης.

Η κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι «στόχος της συνάντησης ήταν να ενώσουμε τις φωνές μας όχι μόνο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και με όλους τους φορείς του τόπου για να πιεστεί το κράτος να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα», σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων, τον υψηλό πληθωρισμό, την αναστολή των εκποιήσεων και άλλα θέματα που ταλαιπωρούν τον δανειολήπτη/καταναλωτή.

Αντισταθμιστικά μέτρα, σύμφωνα με την κ. Παπαχαραλάμπους, μπορεί να είναι η ελάφρυνση φορολογιών, επιδότηση επιτοκίων. Πρόσθεσε ότι κάτι πολύ βοηθητικό είναι αυτό που εφάρμοσε η ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία ανέφερε πως δεν επιβάλει σήμερα την αύξηση των επιτοκίων αλλά στην λήξη της δανειακής σύμβασης.

Ανέφερε ότι «η συνεχής αναστολή των εκποιήσεων μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο, αλλά κάτω από τις σημερινές περιστάσεις είναι αναγκαία διότι μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης δανείου, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ευάλωτων ατόμων πληθυσμού για τους οποίους δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία».

Η κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι δεν είναι αληθές αυτό που λέγεται ότι δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες και πρόσθεσε πως «οι εταιρείες εξαγοράς αλλά και οι τράπεζες συνεχίζουν να βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες».

«Σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο μετά από παρέμβαση είτε του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είτε του Συνδέσμου αναστέλλονται αυτοί οι πλειστηριασμοί», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι δανειολήπτες πιέζονται σήμερα από την αύξηση των επιτοκίων και θα έχουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.