Ανέφικτος ο στόχος μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα & Ιταλία

Εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός μετεγκατάστασης επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ο στόχος που τέθηκε για το διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα επιτευχθεί, επισημαίνει έκθεση της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνει ότι η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία παραμένει, προσθέτοντας ότι οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν γίνει σε όλα τα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν πια δικαιολογίες να κωλυσιεργούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων (1.940), αριθμός που όμως είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μετακινήσεων το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία, που έχει μάλιστα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, 13.546 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα. «Ο σημερινός ρυθμός δεν θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 -παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επιπλέον, σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, μόνο δύο κράτη-μέλη (η Μάλτα και η Φινλανδία) βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα, ενώ κάποια κράτη-μέλη (η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία) εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχήμα. Άλλα κράτη-μέλη συμμετέχουν σε πολύ περιορισμένο βαθμό (η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία).

Καμία δικαιολογία για τα κράτη-μέλη

«Η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία παραμένει, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τα κράτη-μέλη. Είναι απολύτως εφικτό να μετεγκατασταθούν όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι στις δύο χώρες» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες απέστειλε κοινή επιστολή με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς καλώντας τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ενώ σημείωσε πως, εάν τα κράτη-μέλη δεν αυξήσουν τις μετεγκαταστάσεις τους σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της που πηγάζουν από τις Συνθήκες. «Το πρόγραμμα μπορεί να τελειώνει το Σεπτέμβριο αλλά οι ευθύνες δεν τελειώνουν. Υπάρχει ένας απλήρωτος λογαριασμός και θα πρέπει να πληρώσουν» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, στην έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει πως «εξακολουθεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες». «Οι πολιτικές εξελίξεις ή το γενικότερο κλίμα δεν έχουν επηρεάσει την εφαρμογή της δήλωσης και ευχόμαστε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση προς όφελος όλων» δήλωσε σχετικά ο Δ. Αβραμόπουλος.

Μείωση 98% των αφίξεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως από 10.000 άτομα σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο του 2015. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί κατά 98%. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η δήλωση, σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, από 1.100 (κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2015-2016) σε 70. Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίζονται και, αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η δήλωση, έχουν επιστρέψει συνολικά 1.487 άτομα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως οι αφίξεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στα ελληνικά νησιά. «Επί τόπου οι υπηρεσίες κάνουν πλέον καλά τη δουλειά τους. Με τη βοήθεια της Επιτροπής, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, μια υπαρξιακή κρίση και πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.