Άνοιξε η συζήτηση για τα τετράμηνα στη Βουλή – Επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας από ΝΥ

Άνοιξε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, παρόντων όλων των οργανωμένων φορέων της μέσης εκπαίδευσης.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι στο τέλος του πρώτου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιούνται προαγωγικές εξετάσεις και όπου αυτές προβλέπονται, καταργούνται.

Επίσης, προβλέπει ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στο τέλος του Β΄ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς. Σημειώνει ότι για φέτος οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν προσμετρούνται στην τελική αξιολόγηση των μαθητών.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης υπέδειξε ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις και να έρθει το Υπουργείο με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης.

Το ΑΚΕΛ είπε, επειδή πιστεύει και συμφωνεί με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να καταστραφεί το μέλλον των παιδιών, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων, κατέθεσε την πρόταση, μετά τα όσα ευτράπελα έγιναν τον Ιανουάριο.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως η πρόταση έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας καθώς επιχειρείται κατάργηση των σχετικών κανονισμών που αποτελεί επέμβαση της νομοθετικής στην εκτελεστική εξουσία. Σημείωσε δε, ότι από την εξέταση του πρώτου τετραμήνου έχουν δημιουργηθεί δικαιώματα στους μαθητές.

Απάντηση ΑΚΕΛ – ΔΗΠΑ

Ο Χρίστος Χριστοφίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι οχυρώθηκε πίσω από τη Νομική Υπηρεσία, οι γνωματεύσεις της οποίας κρίθηκαν λανθασμένες στο παρελθόν.

Έφερε παράδειγμα τη γνωμάτευση που αφορά την απασχόληση εκπαιδευτικών στη βάση αγοράς υπηρεσιών, η οποία κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο.

Τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας έψεξε και ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ.

Κάλεσε τους τεχνοκράτες της Ν.Υ. και τους λειτουργούς του Υπουργείου, να βρουν τρόπους υλοποίησης της εξαγγελίας του Νίκου Χριστοδουλίδη για μειωμένη βαρύτητα 5% της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου. Μάλιστα απείλησε, κατά τη συνεδρία ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσει απομάκρυνση όσων βάζουν τρικλοποδιές, κατά την έκφρασή του.

Το ΔΗΚΟ προτείνει…

Μετά το ΑΚΕΛ, τις επόμενες μέρες θα υποβάλει εισηγήσεις για την αξιολόγηση των μαθητών και το ΔΗΚΟ. Όπως εξήγησε ο Βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης θα εγείρουν ζήτημα μείωσης των μαθημάτων στο γυμνασιακό κύκλο από τα 5 στα 2, Νέα Ελληνικά και μαθηματικά.

Ο ΔΗΣΥ δια του Γιώργου Κάρουλα δήλωσε ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη για αλλαγές και για ένα αξιόπιστο σύστημα κι όχι κατάργηση του θεσμού.

Ο επικεφαλής της ΠΣΕΜ Αλέξανδρος Παχίτης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα αξιολόγησης που να εξυπηρετεί το καλό της παιδείας. Μένουν όπως είπε, εν μέρει ικανοποιημένοι από τις ως τώρα κυβερνητικές αποφάσεις καθώς υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση Χριστοδουλίδη για μείωση της εξεταστικής βαρύτητας του πρώτου τετραμήνου, η οποία δεν βλέπουν να υλοποιείται.

Στη συνεδρία ξεχώρισαν δύο σημαντικές τοποθετήσεις.

Παρέμβαση Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, του Πανεπιστημίου Κύπρου Ζαχαρίας Ζαχαρία, ανέφερε ότι κατά την εισαγωγή του νέου αυτού σχεδίου ορθά υπογραμμίστηκε η σημασία της διαμορφωτικής αξιολόγησης .

Ωστόσο με τον τρόπο που εφαρμόζεται το νέο σχέδιο αξιολόγησης και ειδικότερα μέσα από τις εξετάσεις τετραμήνων όπως αυτές εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, προβληματίζονται κατά πόσο αυτό ισχύει ή αν τελικά έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο η έμφαση προς τη συγκριτική παρά τη διαμορφωτική αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παρατηρούν στα παιδιά αυξημένες αναφορές άγχους γύρω από τις εξετάσεις, ενώ καταγράφονται, όπως αναφέρθηκε, αυξημένα αιτήματα για κατ’ οίκον εκπαίδευση και διευκολύνσεις.
Τερματισμό του θεσμού ζήτησαν με κοινή εισήγηση ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy