Αντιδράσεις για τη «δίκη» Γαβριήλ από το Υπ. Παιδείας – Τι λέει στο Dialogos ο καθηγητής

Με επιστολή της, ημερομηνίας 27 Αυγούστου, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας καλεί τον εκπαιδευτικό Γιώργο Γαβριήλ να παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου, για ακρόαση πειθαρχικών κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί εναντίον του.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο καθηγητής με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες με τις οποίες σατυρίζει την επικαιρότητα, είναι πέντε.

1. Κατηγορείται για ενέργεια ή συμπεριφορά που ισοδυναμεί με παραβίαση καθηκόντων ή υποχρεώσεων του ως εκπαιδευτικού κατά παράβαση του άρθρου 63 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου.

2. Κατηγορείται επίσης για ενέργεια ή συμπεριφορά που ισοδυναμεί με παραβίαση καθηκόντων ή υποχρεώσεων του ως Διευθυντή βάσει των κανονισμών 26(3) 16 περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών του 2017.

3. Παράλληλα κατηγορείται για παράλειψη εκτέλεσης και συμμόρφωσης προς εντολές και οδηγίες της αρμόδιας αρχής κατά παράβαση του άρθρου 48 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου του 1969.

4. Κατηγορείται για ενέργεια ή συμπεριφορά που δύναται να δυσφημίσει γενικώς την εκπαιδευτική υπηρεσία, ή ειδικώς την θέση του ή που δυνατόν να τείνει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στην εκπαιδευτική υπηρεσία κατά παράβαση του άρθρου 48 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου του 1969.

5. Τέλος κατηγορείται για ενέργεια ή συμπεριφορά που οδηγεί σε παράλειψη άσκησης θεμελιώδους καθήκοντος όπως συμπεριφέρεται πρεπόντως στο κοινό κατά παράβαση του άρθρου 48 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου του 1969.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου δήλωσε ότι ο εκπαιδευτικός θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή και σε πρώτη φάση θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται ή όχι τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Στη συνέχεια η ΕΕΥ θα κινήσει τη διαδικασία και θα λειτουργήσει ως οιονεί Δικαστήριο με τον εκπαιδευτικό να διατηρεί το δικαίωμα να προσκομίσει δικηγόρο και μάρτυρες όπως γίνεται σε μια δικαστική διαδικασία.

Προσκόμιση Μαρτύρων

Ο Γιώργος Γαβριήλ ενημερώθηκε από τις 27 Αυγούστου, για να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις για προσκόμιση μαρτύρων ή αποδεικτικών στοιχείων. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση το κατηγορητήριο, το οποίο έχει στα χέρια του στην ουσία καταργείται το δικαίωμα του της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργίας. Στην ουσία, τόνισε, οριοθετείται η τέχνη, η ελεύθερη σκέψη, η δημιουργία όπως και το δικαίωμα των καλλιτεχνών να δημιουργούν αφουγκραζόμενοι το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ουσιαστικά καταβάλλεται, είπε, προσπάθεια απαγόρευσης του να δημιουργούνται έργα που προβάλλουν ή σατιρίζουν φαινόμενα όπως η διαφθορά και η αδικία της κοινωνίας.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση των οργανωμένων εκπαιδευτικών συνόλων και τους πιθανούς τρόπους στήριξης του εκπαιδευτικού, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή στο Γυμνάσιο Ακακίου.

Με τον Καθηγητή επικοινώνησε το πρωί ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ο οποίος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στην Γραμματεία της οργάνωσης. Όπως είπε είναι εσωτερικό θέμα της Ομοσπονδίας και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να λεχθεί περισσότερο αυτή τη στιγμή. Ανέφερε ότι ενδεχόμενα θα υπάρξει συνάντηση και με τον Καθηγητή.

Ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΣΤΡΑ ότι δεν θα αφήσουν να περάσει έτσι το θέμα και σίγουρα όπως είπε θα κινηθούν δυναμικά κατά τρόπον που να εξυπηρετεί καλύτερα την υπόθεση του εκπαιδευτικού και η όποια απόφαση θα ληφθεί αφού συζητήσουν μαζί του.

Πολιτικές αντιδράσεις

Μετά και τη δρομολόγηση αυτής της διαδικασίας είχαμε και αντιδράσεις κομμάτων. Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου του Γιώργου Κουκουμά, επέκρινε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τη δίωξη που εξαπέλυσε σε βάρος του εκπαιδευτικού επισημαίνοντας ότι είναι όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά έναν καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρει ότι «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή» και να διώκεται ο καλλιτέχνης για τις καλλιτεχνικές του απόψεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δημιούργησε τα έργα εν ώρα καθήκοντος με την ιδιότητα του καθηγητή.

Κώστας Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy