Αντιδράσεις για τις… παρακάμψεις σε περιοχές Natura

Την αντίδραση βουλευτών προκάλεσε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η κατ’ άρθρο συζήτηση του περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμου, με τους εκπροσώπους του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, να αναφέρουν ότι για αιτήσεις στρατηγικών επενδύσεων σε περιοχές Natura, το νομοσχέδιο προβλέπει την παράκαμψη της εξέτασής τους από επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, για προστατευόμενες περιοχές.

Κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκε ότι με το άρθρο 20 του νομοσχεδίου, παρακάμπτεται η επιστημονική επιτροπή που αξιολογεί τις περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις των αναπτύξεων εντός προστατευόμενων περιοχών Natura.

Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την πρόταση αυτή από πλευράς του Τμήματος Περιβάλλοντος, ενώ παρόμοια θέση εξέφρασαν και βουλευτές του ΑΚΕΛ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, να εκφράζει την έκπληξή του για τη στάση του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών, το Τμήμα Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πέρα από την παράκαμψη της επιστημονικής επιτροπής, η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για προτεινόμενες αναπτύξεις σε περιοχές Natura παραμένει η ίδια, και πρόσθεσε ότι αυτές οι τροποποιήσεις στη διαδικασία προβλέπονται και από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι με μία τέτοια πρόνοια στο νομοσχέδιο, συνεπάγεται πως, όταν γίνεται μια ανάπτυξη σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή και θα γίνει περιβαλλοντική μελέτη, όπως προβλέπει ο Περί Περιβαλλοντικών Μελετών νόμος, «τότε τη μελέτη αυτή θα την εξετάζουν μόνο ορισμένα άτομα μέσα στην κυβέρνηση και εάν θέλουν θα ρωτούν και άλλες υπηρεσίες και τις ΜΚΟ, και τους ειδικούς».

Κατ’ επέκταση, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, δίνεται το «δικαίωμα στην εταιρεία που θα κάνει την ανάπτυξη να υποδείξει ένα άτομο στον υπουργό, ο οποίος θα το διορίσει για να έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί μέσα στα κυβερνητικά γραφεία για να προωθεί την αίτηση της εταιρείας», επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά βάση για διαφθορά.

Εκτός ευρωπαϊκής οδηγίας
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι το «δικαίωμα στην εταιρεία που θα κάνει την ανάπτυξη να υποδείξει ένα άτομο στον υπουργό, ο οποίος θα το διορίσει για να έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί μέσα στα κυβερνητικά γραφεία για να προωθεί την αίτηση της εταιρείας», αποτελεί εξαίρεση από την ευρωπαϊκή οδηγία και εξαίρεση από τις διαδικασίες του δημοσίου.
Επιπλέον , ανέφερε ότι έχει στείλει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένει τη συμβουλή τους αναφορικά με τις πρόνοιες για τις εξαιρέσεις από τις διαδικασίες των περιβαλλοντικών μελετών

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.