“Aντιφατικές κινήσεις” από το Υπ. Γεωργίας για αναδιάρθρωση του ΤΑΥ

Ανησυχία ότι εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αναδιάρθρωση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) ως έχουν, υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης στα κόστη κυρίως για τους αγρότες, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ολυμπία Στυλιανού και τον Διευθυντή του ΤΑΥ Κυριάκο Κύρου.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΑΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για “αντιφατικές κινήσεις” από πλευράς του Υπουργείου, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του Τμήματος και κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

“Εμείς δεν διαφωνούμε στο να γίνει μια μελέτη και να διερευνηθεί κατά πόσον χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει όμως να ικανοποιούνται κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις. Το βασικό κριτήριο για μας είναι να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά και τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί πιο αποτελεσματικά, με λιγότερα κόστη, ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται άλλες χώρες, αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η κυπριακή οικονομία.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι καθοριστικό και κυρίαρχο λόγο θα πρέπει να έχει το ΤΑΥ, αλλά και οι καταναλωτές και ο αγροτικός κόσμος που θα επηρεαστούν από τη λήψη των αποφάσεων, ανέφερε, και υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει να γίνει υποτυπώδης διάλογος, αλλά ουσιαστική συζήτηση.

“Μας ανησυχεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα βλέπουμε αντιφατικές κινήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Γεωργίας. Ενώ εξαγγέλλεται μια συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση, γίνονται κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γι` αυτό πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος, να έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις και θα τοποθετηθούμε στη βάση των συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση “σε κάποιο βαθμό” καθώς, όπως είπε, μέσα από τη συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας διαπιστώνεται ότι το Υπουργείο δεν υιοθετεί πλήρως τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία ότι εάν υιοθετηθούν οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αυξηθούν τα κόστη, κυρίως για τους αγρότες. “Θεωρούμε ότι δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση όλες οι προτάσεις που γίνονται και χρειάζεται να τις εντάξουμε στα δικά μας εθνικά δεδομένα”, σημείωσε, και επανέλαβε πως “δεν πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει δίχως την άμεση εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων”.

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, οι εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αναδιάρθρωση του ΤΑΥ, οι οποίες μελετώνται από την Κυβέρνηση, αφορούν τη δημιουργία επαρχιακών συμβουλίων υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων.

Η κ. Στυλιανού απέρριψε τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί “αντιφατικότητας” στις θέσεις του Υπουργείου.

Ανέφερε πως οι προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν είναι δεσμευτικές και ότι είναι θέμα της Κυβέρνησης να καθορίσει την πολιτική.

Για την αναδιάρθρωση του ΤΑΥ, είπε, υποβλήθηκαν τρία σενάρια και η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε καταρχήν θετικά υπέρ του ενός σεναρίου, ωστόσο ανέφερε ότι “υπάρχουν και κάποιες πτυχές στις οποίες δεν συμφωνούμε πλήρως, έχουμε επιφυλάξεις και το έχουμε διατυπώσει”.

Η Ολυμπία Στυλιανού είπε ότι οι εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας “θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης πριν μπορέσουν να εφαρμοστούν”.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν γενικότερα τα θέματα της διαχείρισης των υδάτων στην Κύπρο.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι “η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις που έχουν διαμορφώσει δεδομένα τέτοια τα οποία μας επιτρέπουν να στηριχτούμε πάνω τους” για να μην υπάρξουν ελλείψεις νερού στο μέλλον και ανάγκη για έκτακτες ενέργειες για την αντιμετώπιση τους.

Η κ. Στυλιανού αναφέρθηκε από πλευράς της στη “συναντίληψη” ότι “ο τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός και ουσιαστικός για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και οτιδήποτε γίνει χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να βεβαιωθούμε ότι τα συστήματα που θα ισχύουν στο μέλλον θα είναι αποδοτικά και θα οδηγούν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδάτων”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy