Απάντηση ΡΤΚ σε Οκτάι: «Επιμένουμε στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση»

«Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συνεχίζει να υποστηρίζει χωρίς δισταγμό την δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», αναφέρει το κόμμα της τουρκοκυπριακής «αξιωματικής αντιπολίτευσης», το οποίο αντέδρασε στις νέες δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ περί λύσης δυο κρατών.

«Eίναι προφανές ότι από την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2020 οι παρεμβάσεις ενάντια στη βούληση των Τουρκοκυπρίων έχουν εντατικοποιηθεί», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του ΡΤΚ, στην οποία επισημαίνεται ότι τα νέα μηνύματα του Τούρκου Αντιπροέδρου, κυρίως η δήλωση-ισχυρισμός ότι «η λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί να είναι δυνατή μόνο “με την αποδοχή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των κεκτημένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού”», είναι προβληματικές.

Το ΡΤΚ υπενθυμίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα, και ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους ως έναν από τους δύο πολιτικά ισότιμους κατοίκους της νήσου Κύπρου» και την υποστήριξη των Τ/κ στο Σχέδιο Ανάν, προσθέτει ότι «το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα δεν εξαλείφει τα επιτεύγματα του τουρκοκυπριακού λαού όσον αφορά την πολιτική ισότητα, η οποία αποτελεί παράμετρο του ΟΗΕ».

Το ΡΤΚ, σημειώνει ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει χωρίς δισταγμό την δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των κοινοτήτων στην Κύπρο, με βάση τις αρχές που έχουν προκύψει κατά την ιστορική διαδικασία και έχουν γίνει αποδεκτές από ολόκληρο τον κόσμο».

Επίσης αναφέρεται ότι το ΡΤΚ υποστηρίζει ότι κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα πρέπει να βασίζεται στη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού».

«Με την ευκαιρία αυτή, δηλώνουμε ότι λέμε “όχι” στο έργο “κιουλλιγιέ (υπό ανέγερση νέο «προεδρικό» συγκρότημα στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο)”, το οποίο προωθήθηκε ενάντια στη θέληση» των Τ/κ, καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy