Aπέφυγαν να απαντήσουν οι Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ για την διαφθορά

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την οικονομία αλλά και το Κυπριακό, κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία, στη χθεσινή τηλεμαχία στο ΡΙΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε να απαξιώσει τους ανθυποψηφίους του, προσπαθώντας να κάνει μαθήματα και να παρουσιαστεί ως ο «προστάτης» της οικονομίας. Βασικό στοιχείο των τοποθετήσεών του, ήταν η… παρελθοντολογία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε προχώρησε σε κάποιες αναφορές για προτάσεις του,  κυρίως γενικολογώντας.

Μαυρογιάννης: Μείωση τιμών σε ηλεκτρισμό και καύσιμα – Επαναφορά ΑΤΑ και τροποποίηση Κατώτατου Μισθού

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε  ότι τα οικονομικά προβλήματα χρειάζονται άμεσες λύσεις, και έδωσε ως παράδειγμα την μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και η μείωση των φόρων και της τιμής των καυσίμων. «Δεν κάναμε αυτά που έπρεπε τα τελευταία 10 χρόνια για να προστατέψουμε τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εισηγήθηκε επίσης την ενίσχυση των νοικοκυριών και μέτρα για τους νέους, τους φοιτητές και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τόνισε την ανάγκη για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν για τον κατώτατο μισθό και στην αναγκαιότητα εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, θα πρέπει να απαληφθούν όλες οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον κατώτατο μισθό έτσι ώστε να γίνει όντως Εθνικός Κατώτατος Μισθός.

Πρόσθεσε ότι τα 940 ευρώ δεν είναι ικανοποιητικός μισθός και τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις που είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό. Όπως είπε, σίγουρα ο μισθός θα πρέπει να ειναι πάνω από €1.000.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στο πενάλτι 12% στις συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν χωρεί πλέον μια τέτοια μείωση στις ήδη μειωμένες συντάξεις.

Απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Μαυρογιάννης διερωτήθηκε πώς γίνεται η οικονομία να «πετά», ενώ τον κάλεσε να εξηγήσει τι είναι αυτό το 5% αύξηση στις συντάξεις που μολις υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει μόλις 35 ευρω αύξηση.

«Δεν γίνεται να ευημερούν οι δείκτες και να υποφέρουν άνθρωποι», τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, λέγοντας ωστόσο ότι ούτε οι δείκτες ευημερούν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα κράτος που κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών του, ενώ κάκισε την στάση του κ. Νεοφύτου ο οποίος παρουσιάστηκε αρνητικός στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Μετά από 9.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ο κόσμος υποφέρει»

Εξάλλου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο τόπος υπέφερε από τον τραπεζικό τόμεα. Τόνισε μάλιστα ότι μετά από 9,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ο κόσμος υποφέρει.

Όπως ανέφερε, στον ΔΗΣΥ επικαλούνται επιτυχίες, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι όσον αφορά την οικονομία.

Αρκέστηκε στην… παρελθοντολογία ο Αβέρωφ

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις με το πρόσχημα ότι όλα θα λυθούν μέσα από μια δυνατή οικονομία. Στη βάση αυτών τάχθηκε  εναντίον της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ, αλλά και της ακύρωσης του πένταλτι του 12% στις συντάξεις.

Σε μεγάλο βαθμό, ο κ. Νεοφύτου αρκέστηκε σε μια παρελθοντολογία. Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση του 2013 και προχώρησε σε κριτική στην διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Για παράδειγμα, μιλώντας για τον Κατώτατο Μισθό, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ ισχυρίστηκε ότι είναι καλός για πολλούς εργαζομένους, λέγοντας ότι το 2013 δεν είχαν αυτό τον μισθό.

«Το όραμα μου δεν ειναι να περιοριστώ στον κατώτατο μισθό», ισχυρίστηκε ο κ. Νεοφύτου, κάνοντας αναφορές στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΔΗΣΥ για τα επιδόματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία.

Πέραν τούτου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε ότι σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, θα πρέπει να ανέβει το αφορολόγητο ποσό για το εισόδημα.

Όσον αφορά το ΓεΣΥ, ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πιο ισχυρός υποστηρικτής και όχι αυτή που προσπαθούν να πάρουν την πατρότητά του. Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είχε αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ στήριξε σθεναρά το ΓεΣΥ και όχι τόσο ο ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου παραδέχτηκε, αντιφάσκωντας, ότι όντως υπήρχαν διαφορετικές αντιλήψεις για το ΓεΣΥ.

Γενικόλογα από τον Χριστοδουλίδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για αύξηση του αφορολόγητου και αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές όσον αφορά την την πράσινη οικονομία.

Αναφέρθηκε γενικά στην πράσινη ψηφιακή μετάβαση του κράτους και σύνδεση της παιδείας με τις ανάγκες της αγοράς.

Προσπάθησε επίσης να οικειοποιηθεί τις ξένες επενδύσεις, λέγοντας ότι αυτές οφείλονται στην εξωτερική πολιτική του κράτους, εννοώντας την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ισχυρίστηκε ότι η τραπεζική κρίση δεν ηταν τραπεζική, ενώ γενικολογόντας και πάλι, αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που πρέπει να δώσουμε στην νέα γενιά και στην μεσαία τάξη.

Αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για τις προτάσεις του, αρκέστηκε να πει ότι πρέπει «να εργαστούμε για τη νέα γενιά», συνδέοντας την εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να αναφερθεί σε κάποιο ποσό. Εξήρε μάλιστα την κυβέρνηση για το διάταγμα του κατώτατου μισθού.

Ξεκάθαρος για την διαφθορά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, απέφυγαν να απαντήσουν οι Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ

Όσον αφορά τη διαφθορά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει πίεση μέσα από τις εξουσίες και τις πρόνοιες των νόμων έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η διαφθορά ήταν παντοτινή στον τόπο. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ισχυρίστηκε ότι πρέπει να βλέπουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και όχι μόνο τη διαφθορά.

Σε ότι αφορά τη διαφθορά, σημείωσε ότι θα ασκήσει πίεση, μέσα από τις εξουσίες και τι πρόνοιες των νόμων, για τιμωρία των ενόχων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να απαντήσει, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε απλώς ως ένα διαχρονικό φαινόμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε γενικά για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητα της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ως Υπουργός δεν ήξερε κάτι για τα «Χρυσά Διαβατήρια», ενώ ισχυρίστηκε οτι έπαιρνε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που είχε μπροστά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy