Απεβίωσε στο Μαρακές ο ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο

Ο ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στην  κατοικία του στο Μαρακές του Μαρόκου, ανακοίνωσε στη Βαρκελώνη όπου έχει την  έδρα του το καλλιτεχνικό πρακτορείο Κάρμεν Μπαλσέλς, που τον εκπροσωπεί. 
 
Λογοτέχνης και δοκιμιογράφος, τιμημένος το 2014 με το βραβείο Θερβάντες, που  θεωρείται το Νόμπελ της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, ο Χουάν Γκοϊτισόλο άφησε την  τελευταία του πνοή “στην κατοικία του στο Μαρακές, έχοντας γύρω του τους  συγγενείς του”, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου το πρακτορείο Κάρμεν Μπαλσέλς. 
 
Ο συγγραφέας είχε τους τελευταίους μήνες προβλήματα υγείας. Ένα κάταγμα στο  ισχίο τον είχε υποχρεώσει να μετακινείται με αναπηρική καρέκλα.  Η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Μαρόκο,  σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζονται οι περιστάσεις του  θανάτου του λογοτέχνη. 
 
Επονομαζόταν ο συγγραφέας “των δύο οχθών” επειδή υπερασπιζόταν τον αραβικό  κόσμο και είχε αδυναμία στη Λατινική Αμερική. Ήταν γνωστός για τους  αφηγηματικούς πειραματισμούς του και για το ιδιαίτερο και απρόβλεπτο στυλ του,  καρπό της πνευματικής ανεξαρτησίας του. 
 
Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε το 1931 στη Βαρκελώνη και έχει γράψει πολυάριθμα  μυθιστορήματα, ρεπορτάζ, δοκίμια. Η διαδρομή του άρχισε το 1954 με την έκδοση  του βιβλίου του “Παιχνίδια χεριών”.
 
Το έργο του, που εκδόθηκε στο Παρίσι, το Μεξικό και το Μπουένος Άιρες,  λογοκρίθηκε εν μέρει στη συνέχεια από τη δικτατορία του Φράνκο, στην οποία ήταν  αντίθετος. Είχε εξάλλου εγκατασταθεί στο Παρίσι στο τέλος της δεκαετίας του  1950 για να διαφύγει από τον φρανκισμό και δεν επέστρεψε ποτέ για να μείνει  μόνιμα στη χώρα του. 
 
Το τελευταίο του μυθιστόρημα “Εξόριστος από εδώ και από εκεί” εκδόθηκε το 2008. Εκτός από το βραβείο Θερβάντες, ο συγγραφέας είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων το 2008  με το Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων και το 2004 με το βραβείο  λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας Χουάν Ρούλφο. 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.