Από την Τρίτη η μείωση της τιμής στα καύσιμα – Φόβοι για αυξηση πριν την μείωση της τιμής

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση υπό το βάρος της ακρίβειας

Μείωση φόρων σε ηλεκτρισμό και πετρελαιοειδή

Επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και μείωση του φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο υπό το βάρος της ακρίβειας και των πιέσεων του ΑΚΕΛ.

Η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό (από 19% σε 9% για τα νοικοκυριά και 5% για τις ευάλωτες ομάδες οι οποίες είναι ενταγμένες στη διατίμηση «08») επεκτείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου. Δηλαδή επεκτείνεται κατά τέσσερις μήνες για τα νοικοκυριά (σ.σ.: έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου) και κατά ένα μήνα για τις ευάλωτες ομάδες (σ.σ.: με την προηγούμενη ρύθμιση θα έληγε τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα η Βουλή ψήφισε νομοθεσία, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, για ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε το μέτρο να παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην οικονομία. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να την υιοθετήσει, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν επιτρέπεται από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφυγε μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο, υπό το βάρος της ακρίβειας και των πιέσεων του ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επεκτείνει το μέτρο μέχρι τον Ιούνιο.

Από την Τρίτη η μείωση στα πετρελαιοειδή

Όσον αφορά τη μείωση του φόρου στα πετρελαιοειδή, η οποία εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ανέρχεται στα 7 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης (σ.σ.: η μείωση στην τελική τιμή αναμένεται να φτάσει στα 8,3 σεντ μαζί με το ΦΠΑ) και 6,4 σεντ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε όπως η μείωση του φόρου τεθεί σε εφαρμογή από την Τρίτη 8 Μαρτίου και να παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβληθούν αυξήσεις τιμών μέχρι την Τρίτη 8 Μαρτίου και δεν θα εξανεμιστεί το όφελος για τους καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι κατά τη στιγμή της ψήφισης της νομοθεσίας η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 1,440 ευρώ το λίτρο (φθηνότερη 1,385 ευρώ και ακριβότερη 1,486 ευρώ). Επίσης, στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή ήταν 1,498 ευρώ (1,439 – 1,549 ευρώ). Ακόμη, στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή ήταν 1,026 ευρώ το λίτρο (0,979 – 1,087 ευρώ).

Επιχειρούν να βάλουν φρένο

Ο ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να βάλει φρένο στα αιτήματα για μείωση των φορολογιών, δηλώνοντας ότι στα καύσιμα ο συντελεστής μειώθηκε στα «μέγιστα δυνατά επίπεδα, τα οποία επιτρέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στους ρύπους. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η δημοσιονομική επίπτωση από την εφαρμογή των δύο μέτρων ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.