ΑΞΙΚ στην Πάφο: Σφοδρές αντιδράσεις για τη μη διαβούλευση πριν τη κατάθεση του ν/σ

Σοβαρές αντιδράσεις πυροδότησε η κατάθεση στη Βουλή του Τροποποιητικού Νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί την ένταξη του ΑΞΙΚ ως οντότητας κάτω από την Ακαδημαϊκή ομπρέλα του ΤΕΠΑΚ.

Την ίδια ώρα επί του εδάφους ο Δήμος Πάφου θα καταλήξει τις επόμενες μέρες στον κατάλληλο προσφοροδότη για έναρξη των έργων κατασκευής του χώρου φιλοξενίας της Ακαδημία.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, εμπλεκόμενοι φορείς μίλησαν για έλλειψη διαβούλευσης και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης σε σχέση με την απόφαση για στέγαση του Ινστιτούτου στην Πάφο.

Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο ιδρύεται η διάδοχος του ΑΞΙΚ, Ακαδημαϊκή οντότητα, με το όνομα «Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» στην οποία εντάσσεται το Ινστιτούτο, στο ΤΕΠΑΚ.

Η διευθύντρια του ΑΞΙΚ δήλωσε πως δεν υπήρξε διαβούλευση επί των νομοσχεδίων ενώ όπως είπε, παρεισέφρησαν νέες πρόνοιες οι οποίες δεν αναφέρθηκαν, που έχουν να κάνουν για τη δημιουργία ακαδημίας.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στο ότι απαιτείται συνέχιση της λειτουργίας του ΑΞΙΚ στη βάση ορθολογιστικής μελέτης και ενδελεχούς διαβούλευσης, που όπως είπε, δεν υπήρξε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας υποστήριξε ότι έμαθε με έκπληξη ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που δρομολογεί το μέλλον του ινστιτούτου δίχως διαβούλευση.

Αναφέρθηκε σε κινήσεις που γίνονται χωρίς τεχνοοιοκονομική μελέτη καθώς όπως είπε προτείνεται η δημιουργία μιας Ακαδημίας κάτω από το Τεχνολογικό πανεπιστήμιο, της οποίας η λειτουργία δεν τεκμηριώνεται επαρκώς.
Επεξήγησε ότι το 70% των φοιτητών του Ινστιτούτου προέχονται από Λευκωσία Λάρνακα και Αμμόχωστο ενώ παράλληλα τόνισε ότι το ΑΞΙΚ εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας μας η οποία είναι το κύριο ακαδημαϊκό κέντρο της Κύπρου.

Ο ΠΑΣΥΞΕ είναι υπέρ της μετακίνησης υπέδειξε ο Δήμαρχος Πάφου ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη των έργων κατασκευής του χώρου που θα στεγάσει τη διάδοχο οντότητα στην Πάφο. Πρόκειται για το χώρο στον οποίο επρόκειτω να ανεγερθεί στο νέο Δημαρχείο, η οικοδόμηση του οποίου σταμάτησε το 2014.

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι έληξε η διαδικασία υποβολής προσφορών, στα χέρια του Δήμου βρίσκονται τέσσερεις προσφορές και αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξει κατακύρωση της προσφοράς έτσι ώστε τον ερχόμενο μήνα να ξεκινήσουν τα έργα. Όπως είπε, σκοπός είναι τον Ιούνιο του 2023, το κτήριο να έχει παραδοθεί επιπλωμένο προς χρήση από την ακαδημία.

Επιπλέον ανέφερε ότι αγοράστηκε γη δίπλα στο χώρο που θα φιλοξενεί ντο κτήριο για ανέγερση φοιτητικών εστιών στις οποίες θα μένουν φοιτητές με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια με κοινωνικό ενοίκιο, που σύμφωνα με ενδείξεις δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ περιλαμβανομένων χρεώσεων σε διαδίκτυο νερό και ρεύμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.