Συζήτηση στο ΕΚ για αυξήσεις επιτοκίων: Δεν θέλουν συζητηση για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά Φουρλάς -Σταύρου

Εκτάκτως συζήτηση στην Ευρωβουλή για την αύξηση των επιτοκίων – Το ζήτησε η Ομάδα της Αριστεράς, διαφώνησαν ΔΗΣΥ-ΕΛK

Το φλέγον ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων θα τεθεί εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτό αποφασίστηκε μετά που η Ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε σήμερα, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, αίτημα για να προστεθεί στην ατζέντα συζήτηση με θέμα “Ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους».

 

“Η κατάσταση είναι τραγική”

Ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας Joao Pimenta Lopes, που κατέθεσε το αίτημα εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την 7η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν και νέες εξελίξεις στο μέλλον. Οι συνθήκες ζωής των λαών και των εργαζομένων είναι πολύ δύσκολες. Δεν φτάνει που έχουν αυξηθεί οι δόσεις, με τις μισές οικογένειες στην Πορτογαλία να έχουν δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά σήμερα έχουμε να κάμουμε και με τον πλουτισμό των τραπεζών, τα κέρδη των οποίων πηγάζουν ακριβώς από αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν.  Η κατάσταση είναι τραγική, πρέπει να ληφθούν μέτρα!»

 

Καταψήφισαν Φουρλάς και Σταύρου

Το αίτημα υπερψηφίστηκε με 188 ψήφους υπέρ και 167 κατά, ενώ 4 Ευρωβουλευτές απείχαν. Ουσιαστικά, οι Ομάδες της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης του θέματος των επιτοκίων, ενώ αντίθετα, η ευρωδεξιά του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), οι Συντηρητικοί (ECR) και οι Φιλελεύθεροι διαφώνησαν με την εγγραφή του θέματος.

Από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, υπέρ της συζήτησης του θέματος τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Αντίθετα, οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου συντάχθηκαν με το ΕΛΚ και καταψήφισαν το αίτημα για συζήτηση αυτού του φλέγοντος ζητήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy