Χέρι και σε παραθαλάσσιες δασικές εκτάσεις βάζει η κυβέρνηση

Η Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής κατέθεσε σήμερα εισηγήσεις στην κυβερνητική πλευρά για καθορισμό μιας απόστασης από την παραλία που δεν θα επιτρέπονται οι αναπτύξεις. Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τις αλλαγές στους κανονισμούς που κατέθεσε η Κυβέρνηση στον Περί Δασών Νόμου σύμφωνα με τις οποίες θα δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδουν άδειες για κατασκευές πάνω σε παραλία που υπάρχει δάσος.

Οι παραλίες αυτές είναι 16. Συγκεκριμένα, είναι το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, Δάσος Αγίας Νάπας, Δάσος Γλυκύ Νερό, Παραθαλάσσιο Δάσος Αγίας Νάπας, Εθνικό Δασικό Πάρκο Αγιος Νίκανδρος, Αγιος Νίκανδρος ΙΙΙ, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ποταμός Λιοπετρίου, Δάσος Ταπάχανα, Δασούδι Λεμεσού, Δάσος Ραντί, Εθνικό Δασικό Πάρκο Πέτρα του Ρωμιού, Κοινοτικό Δάσος Τίμης, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, Δάσος Πόλεως Χρυσοχούς, Δάσος Μαυραλίες, και Δάσος Γιαλιάς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς είπε πως μέχρι σήμερα η παραθαλάσσια κρατική δασική γη προστατευόταν σε απόσταση μέχρι 500 μέτρων από τη θάλασσα με συγκεκριμένες και περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις που αφορούσαν γεωργικούς σκοπούς και υποδομές για εξυπηρέτηση των λουομένων και πως με την τροποποίηση που προτείνεται, διαγράφονται αυτοί οι περιορισμοί και δίνεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για οποιουδήποτε είδους αναπτύξεις πάνω στην παραλία.

Είπε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιώτες για αναπτύξεις πάνω στην παραλία, οι ανησυχίες για το ποιους εξυπηρετούν αυτοί οι κανονισμοί γίνονται πιο έντονες.

Απαντώντας για το πώς προχωρά τώρα η διαδικασία, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως αυτό που αναμένει η Επιτροπή, μετά τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν, είναι η Κυβέρνηση να καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο κανονισμών που θα κατατεθεί εκ νέου στην Επιτροπή για συζήτηση και λήψη απόφασης ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Οπως είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αυτό που έχει τεθεί ενώπιον της κυβερνητικής πλευράς είναι η ανάγκη να συζητήσει εκ νέου το σημείο προστασίας της κρατικής παραθαλάσσιας γης και που πρέπει να περιλαμβάνουν οι κανονισμοί. Οπως εξήγησε, η Επιτροπή ζήτησε από την Κυβέρνηση να προβληματιστεί ώστε να υπάρχει ένας περιορισμός ως προς την απόσταση από τη θάλασσα, καθώς επίσης και να λάβει υπόψη τη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως είναι ένας κανονισμός, ο οποίος θα ανοίξει την πόρτα στις αναπτύξεις πάνω στην παραλία.

Πρόσθεσε πως η Σύμβαση της Βαρκελώνης, το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωτική Διαχείριση της παράκτιας Ζώνης, καθορίζει τι σημαίνει παράκτια ζώνη και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για έργα σε αυτές τις ζώνες και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να το υιοθετήσουμε.

Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο καθορίζει μια διαδικασία με βάση την οποία γίνεται μελέτη περιβαλλοντική, λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές ανάγκες, η οικονομία του τόπου και τα πολιτιστικά. “Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών, ο οποίος θα καθορίσει τα έργα που θα γίνουν σε μια παράκτια περιοχή και όχι η απόφαση που θα εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Υπουργός”, είπε και σημείωσε πως πρέπει πρώτα να γίνει συμβατή η νομοθεσία με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και μετά να δούμε με ποιο τρόπο θα εξυπηρετηθούν ορισμένες ανάγκες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy