80 χιλιάδες πρόσωπα μέχρι στιγμής υπέβαλαν αίτηση για να στηριχθούν από τα έκτακτα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό γνωστοποίησε στον ΑΣΤΡΑ ο Άντης Αποστόλου ανώτερος λειτουργός εργασιακών σχέσεων και προϊστάμενος της υπηρεσίας επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας.

Υπενθύμισε ότι οι αιτήσεις αφορούν: ειδικό επίδομα ασθενείας, ειδική άδεια φροντίδας παιδιών, ειδικό επίδομα αυτοτελώς εργαζομένων και ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών των επιχειρήσεων.
Ο κύριος Αποστόλου σημείωσε ότι η αίτηση για πλήρη αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων πρέπει να συμπληρωθεί από τον εργοδότη, ο οποίος πρέπει να συμπεριλάβει τους εργαζόμενους.

Πρόσθεσε ότι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν 2 αιτήσεις: η μια αφορά τους ίδιους σαν φυσικά πρόσωπα ενώ όσοι απασχολούν και άλλα πρόσωπα τότε πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Σημείωσε τέλος ότι αναλόγως των εξελίξεων το Υπουργείο Εργασίας θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δεν αποκλείεται κάποια να επεκταθούν.

Όσον αφορά εργαζόμενους που προσελήφθησαν πρόσφατα, μπορούν να προχωρήσουν με την αίτηση που αφορά στο ανεργιακό επίδομα ή μπορεί να κάνει ενέργειες ο εργοδότης τους.

Ο κύριος Αποστόλου σημείωσε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες επιδομάτων αν δικαιούνται να καλυφθούν από το Ε.Ε.Ε, αφού αυτοί δεν καλύπτονται από τα έκτακτα σχέδια.

Χιλιάδες αιτήσεις για αναστολή δόσεων

Την ίδια ώρα, χιλιάδες ήταν οι πελάτες των τραπεζών που έτρεξαν να κάνουν αιτήσεις με στόχο την αναστολή των δόσεων τους μέχρι τέλος του 2020, ενώ η αποστολή αιτήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Πολίτες που επικοινωνούν με τα υποκαταστήματα ενημερώνονται ότι η πιο εύκολη και απλή λύση είναι να αποστείλουν email ή fax στις τράπεζες για να αιτηθούν αναστολή δόσεων.

Aπό τις προηγούμενες μέρες είχε προδιαγραφεί ότι το ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου θα ήταν μεγάλο και θα συνεχίσει αμείωτο. Μάλιστα όπως φάνηκε το μέτρο το εκμεταλλεύτηκαν και όσοι πελάτες των τραπεζών δεν είχαν επηρεαστεί τα εισοδήματά τους από την κρίση που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Βασική προϋπόθεση βάσει και του διατάγματος για ανστολή δόσεων, είναι οι διευκολύνσειςνα μην παρουσίαζαν καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών κατά την 29 Φεβρουαρίου 2020.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας:

Η Ελληνική Τράπεζα με στόχο την ανακούφιση των πελατών της από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου και στη βάση του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών ενημερώνει τους πελάτες της ότι μπορούν άμεσα να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης για την αναστολή των δόσεων σε όλες τις πιστωτικές διευκολύνσεις που έχουν συνάψει με την Τράπεζα. Βασική προϋπόθεση βάσει και του διατάγματος είναι οι διευκολύνσεις τους να μην παρουσίαζαν καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών κατά την 29 Φεβρουαρίου 2020.

Παρακαλούμε τους πελάτες μας όπως φροντίσουν για την έγκαιρη υποβολή της σχετικής αίτησης και πριν από την ημερομηνία αποκοπής της δόσης τους.

Οι πελάτες που επιθυμούν την αναστολή των δόσεων των διευκολύνσεων τους καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση την οποία μπορούν να βρουν και στο www.hellenicbank.com/covid19 και να την αποστείλουν με τους τρόπους που επισυνάπτονται πιο κάτω.

Δανειολήπτες που είναι επιχειρήσεις ή αυτοτελώς εργαζόμενοι και πληρούν την πιο πάνω προϋπόθεση μπορούν επίσης να αιτηθούν την αναστολή υποχρέωσης υποβολής οικονομικών καταστάσεων για το έτος 2019.

Τρόποι καταχώρησης της αίτησης αναστολής δόσεων δανείου

Ιδιώτες

Μέσω email:

Λευκωσία DCTNicosia@hellenicbank.com , Λεμεσός DCTLimassol@hellenicbank.com

Λάρνακα DCTLarnaca@hellenicbank.com , Αμμόχωστος DCTFamagusta@hellenicbank.com

Πάφος DCTPaphos@hellenicbank.com

Μέσω Φαξ:

Λευκωσία – 22210699  Λεμεσός – 25502114, Λάρνακα – 24655984 , Αμμόχωστος 24655984 ,

Πάφος – 26505092

Μέσω ταχυδρομείου:

Για Λευκωσία – Αμφιπόλεως 20,Λευκωσία 2025

Για Λεμεσό – Γλάδστωνος 97,Λεμεσός 3032

Για Λάρνακα – Λεωφ. Γρίβα Διγενή 68,Λάρνακα 6046

Για Αμμόχωστο – Λεωφ. Γρίβα Διγενή 68,Λάρνακα 6046

Για Πάφο – Λεωφ. Γρίβα Διγενή 15,Πάφος 8047

Επιχειρήσεις

Μέσω email: businessdivision@hellenicbank.com

Μέσω Φαξ: – 22210749

Μέσω ταχυδρομείου:

Για Λευκωσία – Λεωφ. Αθαλάσσας 173, Στρόβολος, 2015

Για Λεμεσό – Αρχ. Μακαρίου III & Ιωάννου Πολέμη 131, Λεμεσός 3021

Για Λάρνακα – Λεωφ. Γρίβα Διγενή 68, 3ος όροφος, Λάρνακα 6046

Για Αμμόχωστο – Λεωφ. 1ης Απριλίου 85, Παραλίμνι 5280

Για Πάφο – Οδός Δανάης 6, Πάφος 8042

Τομέας Διεθνών Επιχειρήσεων

Μέσω email: internationalbankingdivision@hellenicbank.com

Μέσω Φαξ: Λευκωσία – 22501995, Λεμεσό – 25502480  Λάρνακα – 24659101

Μέσω ταχυδρομείου:

Για Λευκωσία – Οδός Εσπερίδων 5, 1ος όροφος, Στρόβολος,  2001

Για Λεμεσό – Γωνίας Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ & Ιωάννη Πολέμη 131, 3ος όροφος Λεμεσός

Για Λάρνακα – Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου 3-7, Λάρνακα 6016

APS

Μέσω email: cy-retailrecovery@aps-holding.com

Μέσω Φαξ: – +357 22 311488

Μέσω ταχυδρομείου:

APS Debt Servicing Cyprus Ltd. Amfipolis 20, 2025 Nicosia, Cyprus

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα Κύπρου

Με βάση το Περί της Λήψης Εκτάκτων Μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές Διάταγμα του 2020, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2020, η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει τη διαδικασία που οι πελάτες της μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αναστολή δόσεων και τόκων των πιστωτικών διευκολύνσεων τους.

Οι αιτήσεις αφορούν Πρωτοφειλέτες, Συνοφειλέτες και Εταιρείες, και πρέπει να συμπληρώνονται ως πιο κάτω:

  1. Αίτηση Α (Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Πρωτοφειλέτη): Να συμπληρώνεται μόνο από τον αιτητή.
  2. Αίτηση Β (Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συνοφειλέτη):  Να συμπληρώνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν και συνοφειλέτες, από όλους τους συνοφειλέτες.
  3. Αίτηση Γ (εκδήλωση Ενδιαφέροντος Εταιρείας): Να συμπληρώνεται στις περιπτώσεις που η πιστωτική διευκόλυνση αφορά Εταιρεία, από ένα τουλάχιστον Διευθυντή της Εταιρείας.

Οι πελάτες που εξυπηρετούνται από το Δίκτυο Καταστημάτων της Τράπεζας πρέπει να αποστέλλουν τη συμπληρωμένη αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση covid@bankofcyprus.com.  Σχετική ενημέρωση για τις αιτήσεις σας θα σας αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία έχετε υποβάλει την αίτησή σας.

Οι πελάτες που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Business Centres), την Υπηρεσία Επιχειρήσεων (Corporate Banking), τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών (International Banking) και  τη Διεύθυνση Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων (Global Corporate Banking) μπορούν να αποστέλλουν την αίτησή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προσωπικό Λειτουργό Εξυπηρέτησης της Εταιρείας τους. 

Οι αιτήσεις αναστολής δόσεων έχουν αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της Τράπεζας Κύπρου https://www.bankofcyprus.com.cy/covid19_loans.

Dialogos